Beogradska izložba Pavla Blesića

Izložba „Somborske kapije“ Pavla Blesića otvorena je u četvrtak, 6. novembra, u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Republike Srbije u Beogradu. Svečanom otvaranju prisustvovale su brojne zvanice iz Beograda, kao i iz Sombora.

Foto 23209Foto 23208 Na samom otvaranju govorila je Marina Lukić Cvetić, istoričar umetnosti i v.d. direkora Zavoda, koja je istakla da joj predstavlja veliko zadovoljstvo da jedan tako velik umetnik izlaže svoja dela u malom prostoru Galerije. Saradnja sa Marinom Lukić Cvetić započela je još izložbom somborskih slamarki u prostoru Galerije, a nastaviće se i u budućnosti. Ispred Grada Sombora prisutnima se obratio Nemanja Sarač, član Gradskog veća zadužen za kulturu, koji je istakao da je ova izložba velika čast i za sam Grad Sombor i da Sombor može da se ponosi jednim takvim velikanom. Izložba je nastala u saradnji sa UG „Bunjevačko kolo”, te se ispred ovog udruženja prisutnima obratila potpredsednica Aleksandra Medurić Kalčan. Ona se zahvalila Marini Lukić Cvetić i Zavodu na uspešnoj saradnji. Nekoliko reči o umetniku rekao je i likovni kritičar i istoričar umetnosti Sreto Bošnjak, koji izuzetno ceni rad Pavla Blesića i sa kojim je i dugogodišnji prijatelj i saradnik. Otvaranju izložbe prisustvovao je i autor Pavle Blesić, koji je istakao da je ova izložba velika čast za njega i da se nada da će u budućnosti izložiti još svojih slika u ovom prostoru, te da će stvarati dokle god bude mogao.
U muzičkom delu programa učestvovala je Zorana Iđuški, učenica solo pevanja iz Sombora, koja je uz pratnju svojih kolega muzičara izvela nekoliko dobro poznatih starogradskih pesama.
Izložba „Somborske kapije“ je posetiocima učinila da steknu osećaj kao da ulaze u neki hram, a ne u prostor Galerije.
Izvor: Vanja Kahrimanović | @ Pet, 07.11.2014. 02:43
aleksandra medurić kalčan beograd galerija gradsko veće izložba kultura marina lukić cvetić nemanja sarač pavle blesić slikarstvo sombor somborske kapije sreto bošnjak ug bunjevačko kolo umetnost zavod za proučavanje kulturnog razvitka srbije zorana iđuški
Prethodna vest Sledeća vest