Zlato Bunjevačkog kola u Beogradu

U četvrtak, 13. marta u galerijskom prostoru Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije svečano je otvorena izložba slamarski umetnički slika „Zlato Bunjevačkog kola“.

Foto 21017Svojim prisustvom svečano otvaranje izložbe uveličali su i ambasador Mađarske Oskar Nikovic, Slađana Pavlović iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, kao i brojni predstavnici medija, a upriličeno je i direktno uključenje u Radio 202. Prigodnim rečima, izložbu je otvorila direktorica Zavoda Marina Lukić Cvetić, istoričar umitnosti koja je i pripremila prateći katalog ove izložbe.
- Somborske slamarke su izložile svoje najsjajnije „bunjevačko zlato”, pa ih sa pravom možemo nazvati pletisankama iz pesme Među javom i med snom, uostalom i Laza Kostić je dvanaest godina bio Somborac, i ništa nije slučajno - rekla je između ostalog, Marina Lukić Cvetić.
Ispred „Bunjevačkog kola”, domaćine i goste galerije pozdravio je počasni predsednik mr Đuro Bošnjak. On je predstavio Bunjevce i „Bunjevačko kolo” a potom i specifičnu slamarsku umetnost.
- Brojni somborski slikari počev od Konjovića, pa sve do Save Stojkova, imali su na svojim slikama motive žita, krstina i slame, a naše bunjevačke umetnice su se ovim velikim slikarskim imenima revanširale, te su motive sa njihovih slika iskoristile kao osnovni materijal za izradu umetničkih slika, na kojima prikazuju sav raskoš bačke ravnice i života u njoj - kazao je Bošnjak.
Somborski Bunjevci su se Beograđanima predstavili i svojom bogatom nošnjom, svilom, tamburaškim melodijama u izvđenju Tamburaškog sastava „Đuvegije” i sjajnog soprana Zorane Iđuški, a prigodne tekstove i stihove govorili su Cecilija Tomić, Antun Petrović i Ružica Parčetić. 
Izložbu „Zlato Bunjevačkog kola” Beograđani i svi posetioci Galerije Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije, moći će da pogledaju tokom dve sedmice, odnosno do 27. marta.
Izvor: Ružica Parčetić | @ Čet, 20.03.2014. 23:29
ambasador antun petrović beograd bunjevačko kolo bunjevci cecilija tomić đuro bošnjak đuvegije folklor izložba kultura mađarska marina lukić cvetić oskar nikovic ružica parčetić slađana pavlović sombor zavod za proučavanje kulturnog razvitka srbije zlato bunjevačkog kola zorica iđuški
Prethodna vest Sledeća vest