Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• „Predsednice” prvi put u Srbiji

U martu nas u Narodnom pozorištu Sombor očekuje premijera i brojna zanimljiva gostovanja.

Foto 37405Na repertoaru somborskog teatra od marta će svoje mesto naći predstava „Predsednice” rađena po tekstu Vernera Švaba u režiji Jane Maričić na kojoj se uveliko radi. Premijera je zakazana za 21. mart, a prva repriza biće 27. marta. Na repertoaru na Velikoj sceni ovog meseca su predstave „Tenor na zajam” (4.3.), „Semper idem” (7.3.), „Tartif” (11.3.), a na sceni „Studio 99” „Ovo nije državni posao” (19.3.), „Kiseonik” (23.3.) i „Norveška danas” (25.3.).
Mart će obeležiti i brojna gostovanja. Komični akustični mjuzikl „Kiss” (režija: Višnja Obradović, Srpsko narodno pozorište i Otvoreni krug, Novi Sad) gostuje 13. marta. U subotu, 14. marta prepodne (11 sati) je rezervisano za najmlađu publiku i predstavu za decu „Vile i vilenjaci” (tekst i režija: Tatjana Milanov i Nikola Marković, Pozorište „Hajde obraduj dan”, Beograd) a uveče od 22.30 na Velikoj sceni gostuju Dimitrije Banjac, Nikola Škorić i Dejan Ćirjaković u predstavi „Državni posao – velika reforma” (režija: Petar Jovanović, „Barijera II”, Beograd). „Uspomene Sare Bernar” najavljene su za 18. mart (režija: Srđan Marković, Akademija umetnosti Priština – master predstava) a „Da bar nisam žensko” za 26. mart (režija: Vladan Đurković, Beo Art produkcija, Beograd).
Predstave somborskog teatra gledaće i publika širom Srbije. Monodrama autorke Danice Grubački „Ovo nije državni posao” biće izvedena u Novom Sadu i Zrenjaninu, „Travnička hronika” na repertoaru je u Srpskom narodnom pozorištu, Novi Sad, „Samoubica” gostuje u Subotici a „Tartif” - autorski projekat Igora Vuka Torbice po motivima originalne Molijerove drame pored Kovina i Novog Sada gde gostuje učestvovaće i na 49. festivalu „Dani komedije” u Jagodini.
@ Pet, 28.02.2020. 09:00
danica grubački igor vuk torbica jana maričić kultura narodno pozorište sombor - nps predsednice predstave repertoar sombor
• Uručeni ugovori o uzgoju lavande

Partneri iz Mađarske i Srbije uzgajaće lavandu u okviru prekograničnog programa saradnje, koji finansira Evropska unija.

Foto 37417Foto 37416Početkom sedmice, u ponedeljak, 24. februara u velikoj sali Županije uručeni su ugovori o sadnji lavande, koji su potpisani sa 28 članica udruženja građana Lavangrad”. Ugovori su uručeni u okviru radnog sastanka projekta „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima”. Pored UG „Lavangrad”, u projektu učestvuje i ZZ „Agrodunav”.Na sastanku je dogovoren nastavak aktivnosti, pre svega prolećna priprema sadnica i njihovo održavanje.
Grad Sombor je sa projektnim partnerima, Centrom za proizvodnju znanja i veština Novi Sad, Centrom za socijalni rad Sombor i Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft iz Mađarske učestvovao na drugom pozivu programa INTERREG IPA prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014 - 2020 sa projektom „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima”. Ukupna vrednost projekta je 207.134 evra, dok je budžet Grada Sombora kao partnera 98.744 evra. Cilj projekta je da se unapredi kvalitet života u pograničnom regionu Mađarske i Srbije, kao i da se pojača ekonomska saradnja kroz uzgoj lavande, koja ima široku primenu, a odlično uspeva na našem području.
@ Pet, 28.02.2020. 08:00
agrodunav društvo evropska unija lavanda projekat sela sombor ug lavangrad žene
• Trista miliona za studiju opravdanosti

Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo je javnu nabavku za Studiju opravdanosti sa Idejnim projektom izgradnje brze saobraćajnice IB reda, granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg) - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Kikinda - granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo).

Foto 178Nadležni su objavili da je u planu brza saobraćajnica u četiri trake, kojom će vozila moći da idu sto kilometara na čas. Procenjena vrednost nabavke je 300 miliona dinara bez PDV-a. Ponudu je potrebno dostaviti do 30. marta 2020. godine, a javno otvaranje ponuda izvršiće komisija JP Putevi Srbije istog dana. - Odluka o dodeli ugovora biće doneta u roku od 25 dana od otvaranja ponuda - navodi se u pozivu. 
Ovaj putni pravac predstavlja veoma značajnu drumsku komunikaciju u funkciji saobraćajnog povezivanja Srbije sa Mađarskom i Rumunijom, a iz položaja deonice vidi se njena važnost i uloga u regionu sa aspekta privrede. Predmetna trasa buduće brze saobraćajnice omogućuje vezu Bačke i Banata sa centralnom i zapadnom Srbijom preko auto-puta Beograd – Subotica - piše u konkursnom pozivu. Trasu brze saobraćajnice potrebno je uskladiti sa postojećim državnim putem u dužini od 175 kilometara. Potrebno je, po navodima iz dokumentacije, razmotriti i položaje eventualnih turističko-rekreativnih-odmorišnih sadržaja u zoni saobraćajnice.
@ Pet, 28.02.2020. 07:00
1b red bački breg brza saobraćajnica granični prelaz idejni prijekat privreda sela sombor studija ipravdsrbije turizam
• Prekinuta trka zbog korona virusa

Biciklistički klub S tima je objavio tokom noći, na svoj fejsbuk profilu da je otkazano dalje takmičenje na UAE turu.

Foto 37410Dobro obavešteni u rukovodstvu somborskog kluba objavili su da su posle noći u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, biciklisti iznenada probuđeni i upućeni na testiranje kako bi se utvrdilo da li imaju korona virus. Naveli su i da su otkazane poslednje dve etape UAE tura, te da je Veljko Stojnić takmičenje završio u crnoj majici, kao najbolji vozač na prolaznim ciljevima. Somborski biciklistički klub je poželeo svim vozačima da budu zdravi, ali i čestitali Veljku na velikom rezultatu u svetskom turu.
Organizatori su na zvaničnom tviter nalog potvrdili da je viši organizacioni odbor otkazao preostale faze UAE tura 2020. i to nakon što su dva člana tima istog italijanskog kluba koji učestvuju na trci, imali pozitivne rezultate na testiranju na novi koronavirus, poznat kao COVID-19. - Odluka je doneta radi obezbeđivanja zaštite za sve učesnike, jer je njihova sigurnost prvi prioritet - objavljeno je u odluci organizacionog odbora. Ministar zdravlja UAE je u međuvremenu poručio da će svi takmičari, članovi timova i organizatori biti potvrgnuti obaveznom skriningu, da će se pratiti sve neophodne procedure, koje, ukoliko bude potrebe, uključuju i karantin, a sve kako bi se sprečilo širenje virusa i smanjila zabrinutost građana.
@ Pet, 28.02.2020. 02:06
biciklizam covid-19 korona virus sombor sport uae tour veljko stojnić
• Grad poziva na javnu raspravu o sahranjivanju i grobljima

Odeljenje za komunalnu delatnost, imovinsko-pravne i stambene poslove Gradske uprave objavio je poziv za javnu raspravu o nacrtu nove Odluke o sahranjivanju i grobljima, kojom se regulišu pravila sahranjivanja, prevoza pokojnika, korišćenja grobnih mesta, itd.

Foto 7895Foto 20980Javna rasprava zvanično je počela 27. februara i trajaće do 13. marta. Građani do 12. marta mogu da dostave svoje predloge, sugestije i komentare u vezi sa nacrtom Odluke o sahranjivanju i grobljima na teritoriji Grada Sombora u pisanom obliku na adresu: Odeljenje za komunalnu delatnost, imovinsko-pravne i stambene poslove Gradske uprave grada Sombora, Trg cara Uroša broj 1, 25101 Sombor, ili elektronskim putem na jsolar@sombor.rs. Dan nakon isteka roka za slanje primedbi i predloga, dakle 13. marta, u sobi 142 na prvom spratu Županije u 9 časova će biti održana javna prezentacija nacrta odluke.
Nacrt Odluke o sahranjivanju i grobljima propisuje u koje vreme i kako mogu da se obavljaju sahrane, tipove grobnih mesta, vreme posete grobljima, vreme u kojem mogu da se izvode radovi na grobnim mestima, pravo korišćenja grobnih mesta i svega drugog vezano za groblja. Odlukom su određena aktivna i neaktivna groblja u Somboru i okolnim naseljenim mestima.
Javni poziv i nacrt Odluke o sahranjivanju i grobljima na teritoriji Grada Sombora možete da pročitate na zvaničnom sajtu Grada Sombora.
@ Čet, 27.02.2020. 22:34
društvo gradska uprava groblje javna rasprava lokalna samouprava nacrt odeljenje za komunalnu delatnost imovinsko-prave i stambene poslove odluka o sahranjivanju i grobljima sahranjivanje sela sombor
>>
1234
. . .
3867