Prolećna setva bliži se kraju

Ove godine kukuruzom će biti zasejano približno ista površina kao i lane. Setva „panonskog zlata”, koje je prošle godine bilo na dobroj ceni, trenutno je na polovini.

Foto 6806Kukuruzom će u somborskom ataru biti posejano nešto preko 38 hiljada hektara oranica. Setva je završena na oko 20 hiljada hektara. Kukuruz se na Produktnoj berzi u Novom Sadu trenutno dobro kotira, cena za seme sa do 14 odsto vlage je 22,86 dinara po kilogramu. Prema analizi Produktne berze, na tržište je počeo da pristiže i prirodno sušeni kukuruz iz čardaka sa dinar - dva nižom cenom. Prema podacima Odseka za planiranje i statistiku Gradske uprave Grada Sombora setva šećerne repe je na samom kraju: samostalni poljoprivredni proizvođači premašili su plan setve, dok je poljoprivrednih preduzeća ostalo da se obradi još oko 150 hektara. Šećernom repom ukupno će biti pokriveno 7.300 hektara. Suncokreta će biti na 7.000 ha, a posao oko setve obavljen je na 80 odsto površina, s tim da opet prednjače seljaci. Soja je po površini na kojoj će biti zasejana na drugom mestu sa 9.000 hektara. Realizacija setve je na 87 odsto. Po nekoliko stotina hektara oranica zauzeće i krmno bilje, industrijska paprika, jari ječam, povrće, semenski kukuruz i duvan. Za setvu prolećnih kultura planirano je 66.923 hektara poljoprivrednog zemljišta.
@ Pon, 18.04.2011. 14:14
atar kukuruz njiva poljoprivreda poljoprivredno zemljište privreda prolećna setva šećerna repa setva soja sombor suncokret
Prethodna vest Sledeća vest