Lokali vraćeni crkvi, Sunčani sat čeka puna rekonstrukcija

Crkvi Presvetog Trojstva iz Sombora vraćeno je devet lokala koji se nalaze u samoj zgradi, a koje je nekadašnja država oduzela 1958. godine - objavljeno je u listu Hrvatska riječ.

Foto 10011Foto 8541- Zgrada ponovno pripada prvobitnom vlasniku. Ako dosadašnji korisnici poslovnih prostora prihvate uslove koji im se postave, nema razloga da oni ovde ne ostanu. Grad je imao obavezu da u posljednje dve godine ne produžava sklopljene ugovore, a trenutno samo mesara ima važeći ugovor do 2013. godine, dok su drugima ugovori istekli - rekao je za Hrvatsku riječ, župnik Josip Pekanović. On je naveo da je pre ovih objekata crkvi vraćena i zgrada osnovne škole u prigradskom naselju Gradina, ali da primopredaja još uvek nije obavljena, jer u nekadašnjoj školi još uvek ima stanara. Po pisanju Hrvatske riječi, lokali su tek mali deo ranije oduzete imovine, koju je između ostalog činila zgrada Srednje tehničke škole, OŠ 21. oktobar, zgrada u Ulici Vujadina Sekulića, deo OŠ Bratstvo - jedinstvo...
Župnik Pekanović se u razgovoru za Hrvatsku riječ posebno osvrnuo na sunčani sat koji „krasi” južnu fasadu župnog doma. - Vremenski uvjeti imali su na njega negativan utjecaj, a crkva je do sada bila nemoćna bilo što učiniti u smislu obnove, iako je volja i želja postojala. Stručnjak iz Zavoda za zaštitu spomenika iz Novog Sada je utvrdio da je podloga na kojoj je naslikan crtež propala i treba napraviti novu. Drugi je problem što je prije tridesetak godina obnova urađena pomalo amaterski jer je zid omalterina (ožbukan), obojen i na kreču (vapnu) naslikana slika koja je sve ovo vrijeme izložena visokim i niskim temperaturama, te materijal i boja kao takvi više ne drže, a jedino ozbiljno rešenje je isrcrtavanje motiva tehnikom freske na osveženoj podlozi - objasnio je Josip Pekanović.   
@ Uto, 11.01.2011. 03:37
crkva svetog trojstva društvo hrvatska riječ josip pekanović povrat imovine sombor sunčani sat župni dvor
Prethodna vest Sledeća vest