Sve o Bunjevcima i Šokcima

Knjiga kapitalne vrednosti „Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata”, biće predstavljena u petak, 03. decembra u Biblioteci Karlo Bijelicki.

Autor dela je dr Matija Evetović, koji u uvodu kaže da je nastalo „nakon pomnog višedesetljetnog proučavanja brojnih izvora i zamašne građe”. - Uvrstio sam sva djela naših pisaca, izdata i neizdata, objavljena u novinama i časopisima, kojima su širili prosvjetu u narodu. Nijesam se pritom obazirao da li koje djelo spada u književnost u užem smislu ili ne - napisano je u predgovoru. Knjiga je podeljena na deset celina, kroz koje su obrađene teme poreklo, vera, narodne pesme, pripovetke, zagonetke, igre, narodna nošnja, novine i časopisi. Evetović se posebno osvrnuo na književnost Bunjevaca i Šokaca od 17. do 20. veka. Poslednja, deseta glava knjige posvećena je pojedincima koji su po autorovim rečima „doprineli podizanju svesti ovog zanemarenog i napuštenog puka”.
Delo „Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata” objavila je Hrvatska riječ. Promociju u Biblioteci, zakazanu za petak u 17 sati, organizuje UG Urbani Šokci. Evetovićeva knjiga košta 1.250 dinara - objavljeno je na sajtu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
@ Čet, 02.12.2010. 03:16
hrvatska riječ kultura kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih hrvata matija evetović sombor ug urbani šokci
Prethodna vest Sledeća vest