Peticija protiv seče platana upućena gradskim ocima

Neformalna grupa građana predala nadležnima peticiju protiv seče platana u Fruškogorskoj ulici u Somboru.

„Poštovani, na osnovu informacija do kojih smo došli putem sredstava javnog informisanja, saznali smo da je u planu seča platana u Fruškogorskoj ulici u Somboru. Kao razlozi za seču navode se: rekonstrukcija trotoara, bolest drveća, alergija pojedinih stanara na platan i problem održavanja čistoće ulice (opalo lišće). Naši razlozi protiv seče platana su oformljeni na osnovu saradnje sa više visokostručnih saradnika iz oblasti urbanizma, dendrologije, šumarstva, alergene medicine i građevinarstva, a podržalo ih je svojim potpisom peticije „Sačuvajmo platane“ 504 naših sugrađana.”. Ovo je deo teksta peticije koju je neformalna grupa građana uputila gradonačelniku Sombora Nemanji Deliću, Odeljenju za komunalne poslove, Direkciji za izgradnju grada Sombora i Javnom komunalnom preduzeću „Čistoća”. Kao argumenti protiv seče platana navodi se da je održavanje javnih površina, odnosno uklanjanje opalog lišča obaveza JKP „Čistoća”, da su stabla iz porodice Platanaceae umereno ili blago alergena, kao i da  „stabla platana u Fruškogorskoj ulici nisu obolela, niti su entomološki i fitopatološki ugrožena” prema istraživanju Katedre za zaštitu šuma Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Kao podnosioci peticije potpisani su: Tatjana Krivokapić, Miroslav Pujić, Mileva Kapusta, Daniel Prišing i Monika Cifra.
@ Čet, 25.11.2010. 02:33
društvo fruškogorska ulica peticija platani seča sombor
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

<<>>
123
ahahah..radnicima chistoce pmoci? bash dobar fazon! pomoci penzeshu... ludilo! a sta mislite da drugo drvece nece mati lishce? pa onda jamo platichno drvece da zasadimo.... meni npr. lisce ne smeta, bash mi je lepo!.... no, kako god,chistoca je duzna da ga chisti... ne dobijaju dzabe po svakom stanu po 500 i vishe dinara...samo iz frushkogorske ulice..maloli im je?!!!  na kraju krajeva..svaka zgrada ima chistachice koje se placaju... pa nek one chiste.... ako je to najveci problem..... ili nek chiste oni kojima smeta.... il nek svi chistimo..ok... pa i chistili smo...no, problem!
a sumnjam da su pre ljudi bili retardirani pa da su sadili platane... i te kako su oni super za tu ulicu!  a ako nekom smetaju..nek se odseli...nisu mu smetali 40 godina, sad se setili da smetaju... @.@ bolje i to nego da drvece ubijamo??!!
vojvodina
@ Sub, 27.11.2010. 14:40
Tako je @dukiso, organizovati radni akciju kao u "dobra stara vremena", za grupovođu  @vojvodinu!!
Johny Blaze
Razum
@ Sub, 27.11.2010. 15:21
Razum
Eeeee kad bi svi radili svoj posao izgledalo bi mnoooogo drugachije,sad se oni setili kako bi se to nije odrzhavalao na vreme i kako su stabla bolesna.A chiji je to posao bio?!Radnici "cistoce" ga ne obavljaju ochigledno,verovatno po naredjenju!! Jer imaju kamion koji odnosi iskljuchivo lishce,a frushkogorska ulica se ne chisti iz jednog veoma jasnog razloga!Na svaki nachin pokushavaju da privole gradjane i kako bi im stavili do znanja da platani smetaju,pa eto i jedan banalan primer u moru primera sam naveo.....A gospodo,koja ste za sechu,dotichnih platana vama ochigledno smeta sve shto je vishlje od vas a nije od betona ili metala?!
zvekiso
@ Sub, 27.11.2010. 16:43
zvekiso
Evo predlog za himnu Sombora

Da se pitam ja bih betonir'o travu
I ofarbo tamno braon svaku vodu plavu!
Nekako bih probusio tanki sloj ozona
A Zemlju bih zastitio kesom od najlona!

Beton, beton, samo beton!
Beton nama treba!

Da se pitam ja bih posjeko sve sume,
I za ukras postavio od traktora gume.
Kiselinom ja bih zemlju navodnjavo,
A decu bih svaki dan rentgenom slikavo!

Beton, beton, samo beton!
Beton, beton, samo beton!

Da se pitam na sred grada lozio bih kazan,
Svako bi mi jeo, zna se, rucak jednoobrazan.
Praznikom bi instalir'o oko glave lovor
I narodu odrzao sledeci govor:

Beton, beton, samo beton!
Beton nama treba,
Jer iz trave opasno nas ljuta zmija vreba!
Beton, beton, samo beton!!
Beton nama treba,
Jer iz trave nonsalantno ljuta zmija vreba!

                                Rambo Amadeus


MilicaK
@ Ned, 28.11.2010. 14:47


mifi
@ Ned, 28.11.2010. 21:00
mifi
1:0 za beton: Hoće li se neko pozabaviti statistikom, koliko je smanjeno zelenih površina u korist betona.

Kod nas na selu je, srećom, slika drugačija. Ne zato što su ovi naši nešto drugačiji od Vaših vođa kojima vire iz dupeta, već iz proste činjenice, nema novaca.
Kad pogledamo sa te strane, apsurdno je, ali ispada bolje kad novca nema, ili kad se i ono malo što ima pokrade.
branko558
@ Pon, 29.11.2010. 10:46
branko558
@branko, oli da učestvuješ u čišćenju lišća u Fruškogorskoj ulici? E da i @branko vrati onih dvjesta eura što si uzeo iz kase(mesne)..
Johny Blaze
Razum
@ Pon, 29.11.2010. 12:02
Razum
sto se ti tolko brines za ciscenje ulica? jesi ti iz fruskogorske?  posle 40 godina otkrilo se da drvece ima lisce?! da, pa? priroda.... sta cemo! ocemo neka genetski modifikovana stabla?! kojima ne opada lisce....... 
vojvodina
@ Pon, 29.11.2010. 17:14
http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/195001/Platani-podelili-Sombor
http://www.somborskenovine.co.rs/e-novine/pdf/br.2912/strana08.pdf
pogledajte ovog sherifa! on preti..... osilio se kao pravi! sram da ga bude!
"Nećemo da se pravi “cirkus”, kako se to dešavalo oko glavne ulice ili bulevara Kralja Aleksandra u Beogradu. Ako neko može da izađe “na crtu” sa argumentima neka to i uradi".
sramota.... mislim njega nije...jer on je vlasnik sombora... on donosi odluke, on uredjuje, seche, odluchuje dal ce se chistiti...ma sve.... u jednom choveku! jer mu drugi dopustaju..... njemu da se izadje "na crtu"... pa ovo ni diktatori nisu govorili!
njemu da se izadje na crtu sa argumentima...a on nema ni jedan....osim onog da je to "INTERES GRADA".......pitamo se kakav...sigurno ne mali... tuzno! ali to nije argument to je dokaz za muvachine!
na sve su spremni!
dotichni je chak spreman da veterinaru u ochi kaze!! da mu ne treba takav veterinar koji ne ubija pse u shinteraju.... nego neki koji ce smanjivati broj pasa! ovako ili onako..... kakvi zakoni? pa on je zakon...bog i otac u somboru! nekima... nama ne!


menjano pre 9 godina
vojvodina
@ Pon, 29.11.2010. 17:17
U Somborskim se moglo pročitati kao stav Penzeša : Konačnu odluku doneće Gradsko Veće !

Da li g-Penzeš zna da u gradskom veću ima i svršenih srednjoškolaca, i to pravnog smera, ( čudno da za takvu školu malo ko zna ) onda dragi Somborci, možete biti sigurni da će odluka biti prava, kakva mu i školska sprema.

Jelena Jovanović podržava ideju da se platani seku i da se umesto njih posadi neko za urbane uslove primerenije drvo.


- Izrasli su nebu pod oblake, pogledajte kako je koren izdigao trotoar. Kada padne i najmanja kiša deca zbog vode moraju u dubikim čizmama da idu - kaže ona.

A ovo je jedan od komentara i verovatno "argumenata" za rušenje platana koji mi je ostao upečatljiv čitajući vest iz Blica. Gospođa je verovatno iz te fruškogorske, ali da deca moraju nositi duboke čizme, e pa stvarno argumet do kraja.


branko558
@ Pon, 29.11.2010. 18:45
branko558
@vojvodina, nijesam iz Fruškogorske, a ti?? Vjerujem da nijesi  ni ti iz te ulice, a ne dobih odgovor što ste davali one sedviće +pivo kada ste organizovali peticiju? Po čemu ste vi koji ste organizovali peticiju stručni da dajete te vaše so called argumente ?
Johny Blaze

Razum
@ Pon, 29.11.2010. 20:28
Razum
joj razume! kako si ti chudan! chak mi postajesh drag! zamisli da smo delili sendviche... i pivo...hahah... joj bilo bi super!!!!!!!!! struchni smo ne brini... i kontaktirali smo struchnjake! :) sve je pod kontrolom! 
vojvodina
@ Pon, 29.11.2010. 20:33
onda razume..radish u chistoci il imas neke veze sa penzeshom? sta ti je tako tesko predstavit se? posto nas ovde poneke prozivas... po profesiji...ovom onom... neke stvari "znas" bolje od nas samih.... pa sto sebe krijes?! ne kontam...... i otkud ti ideja da smo delili pivo i sendviche...?!
vojvodina
@ Pon, 29.11.2010. 20:53
@vojvodina, nijesmo mi ovde da postajemo dragi to each other, i da idemo na vruće kestenje,  i limunadu u Pelivan, nego da išćeramo priču o platanima, ko, kome i zašto? Nijesam dobio odgovor koji bi vjerovatno interesovao posetice soinfa od Sombora pa do Kljajićeva i dalje, a pitanje beše jel ti živiš u Fruškogorskoj ulici đe je problem sa platanima?  Pa, koliko ste stručni po pitanju platana, ja vidim samo imena   i prezimena kao Prišing, po čemu ja sada treba da vjerujem da ste vi stručni da ocjenite teren?
Johny Blaze
Razum
@ Pon, 29.11.2010. 21:27
Razum
ne vidim razlog zbog cega bi vojvodina ,branko ili bilo ko cistio lisce ispred zgrade ili u ulici kada je za to placena cistoca!sramota je uopste sto se to spominje kao jedan od razloga za secu platana.da li to znaci  da kada me posere golub treba da ubijem tog goluba?!zivim u fruskogorskoj i vrlo dobro znam kako izgleda ciscenje lisca u njoj od strane cistoce.jednom godisnje,u prolece,dodje desetak radnika ispred zgrade,prvo rade nekih pola sata,zatim sledi dorucak,isto nekih pola sata,a zatim rade jos pola sata.znaci za citavu akciju koju bi 2-3 coveka uradila za nekih 20 minuta(u dobra stara vremena sam cistio taj travnjak,kada je vecina komsija i izlazila da cisti tako da znam za koliko se vremena moze ocistiti)radnicima cistoce treba scelo pre podne!a zatim gomile lisca stoje i po nekoliko meseci dok ih ne pokupe tako da na tim mestima nestane trava i ostaje ogoljena zemlja.sto se tice trotoara naravno da mu treba rekonsrukcija,ali se zato ne moraju seci platani,za los trotoar nije krivo samo korenje,vec i vremenski uslovi(led,sneg),kao i mnogobrojna kopanja u ulici,a sam trotoar je star nekih 50 godina.zasto se prvo ne sagledaju druge opcije vec se ide odmah na radikalne?!ti platani su istovremeno i zastita od smoga,buke.na kraju krajeva mislim da bi fruskogorska ulica bez platana izgledala kao hirosima i nagasaki!
dzeronimo
@ Pon, 29.11.2010. 22:22
kad ti meni razume odgovorish po chemu si ti struchan! da procenish da su za sechu...  ja ti na ostalo dajem odgovor! i jesi li ti inspektor da ti govorom di zivim? reci ti prvo meni svoje ime, adresu..... i ponavljam ULICA NIJE PRIVATNO VLASNISHTVO STANARA TE  ULICE!!!! i bilo koje ulice..... ti nisi stanovnik, sam kazesh..... pa sto onda komentarishesh? daje ti pravo na to ... samo zato shto si za sechu?! @.@
vojvodina
@ Pon, 29.11.2010. 23:50
po žestini reagovanja, predpostavljam da su u ovu polemiku uključeni mladi ljudi od kojih niko ne pamti kada su ti platani sađeni. Tačno je, kao što reče "Vojvodina" ulica nije ničije privatno vlasništvo. ali, zar mislite da  moj glas (iz ulice JNA) više vredi o recimo seči drveća u nekoj ulici u , opet na primer, Gakovu, od mišljenja ljudi koji upravo u toj ulici žive i koji znaju sve probleme? Lepo je što ste se informisali o platanima, što verovatno znate za ulicu platana u Parizu i Subotici. Da li su tamo ljudi - stručnjaci pre možda sto i više godina znali kako takvo drvo treba saditi da nikada ne stvara probleme? U parku iza Županije ima nekoliko najstarijih primeraka platana u Somboru zasađenih na kraju 19. veka. Ja sam u nekom od ranijih javljanja pomenuo čišćenje lišća. Jeste, u pravu su svi koji su rekli da je to posao "Čistoće". Ali, niko nije negde na pravom mestu postavio to pitanje. Živim 37 godina u ulici JNA i znam koliko puta šišaju travu, a ako jednom godišnje dođu da je ipokupe, to je super. Pisao sam direktoru Čistoće, ali nisam dobio odgovor.Na kraju, svi moramo da se saglasimo oko toga da se stanje u ulicama Fruškogorska i JNA MORA rešiti. Na koji način - pitanje je količine novca koji se u tu svrhu može potrošiti.
dukiso
@ Uto, 30.11.2010. 08:11
Zanimljiva je ova prepiska oko lišća platana i potrebice da ga Čistoća češće čisti. Sram ih bilo, ni sneg ne čiste, a mi smo uz stan pazarili i večiti oprost na tako ponižavajuće poslove kao što je metlanje i lopatanje. Čak nam brane i da kese smeća sa prozora lansiramo, već ponekad, doduše retko, moramo da prošetamo i do kontejnera. Ponižavajuće.  Ako već žele, neka lišće skupljaju i sneg čiste one seljačine na periferiji ili po selima, a ne mi, bogomdani stanovnici najurbanijeg dela velebne somborske varoši. Zato Penzeša i njegove lenguze treba po tabanima, da se pameti dozovu.
malovarosanin
@ Uto, 30.11.2010. 09:48
Očito je da ova grupacija koja je za seču platana nema ideju kako bi to trebalo na kraju da izgleda. Dobili stanove budzašto i sad im smetaju platani sa kojih opada lišće.
Ovu drugu grupaciju razumem tako što se bore za svako drvo jer ono znači život, i nisu u pravu oni koji kažu da o izgledu fruškogorske treba da odluče samo žitelji te ulice, a već sam gore rekao da su pojedini od njih slučajni stanovnici te ulice. Ipak ulice Sombora traba da pripadaju svim Somborcima.

Imam osećaj da bi pojedini čak poslušali moj savet, i kao ovi moji polumozgani u Kljajićevu, u fruškogorskoj zasadili "šljivu čačanku". Em je rodna, em nema šanse da podigne trotoar, em ona gospođa ne bi kupovala detetu "duboke čizme" da dođe do škole, em nema puno lista, reklo bi se po njihovim zamislima idealna biljka. Još samo da zajednički kupe jedan rakijski kazan i da rakiji nadenu ime "fruškogorska". Jedino što bi morali malo da "začepe" nosove kad se prska, ali bože moj, ne može sve baš idealno !!
branko558
@ Uto, 30.11.2010. 11:50
branko558
@vojvodina, čuš nijesmo u takmičenju natezanja konopa ili tako nešto slično, ti si mene prva pitala da li živim u fruškogorskoj, ja napisah ne,  i nisam stručan, kao ni ti, i onda ja tebe pitam istom mjerom, a ti očekuješ broj kreditne kartice, pa ćeš onda da odgovaraš, kao da je ovo tajna prepiska, valjda i druge zanima po čemu ste vi to stručni?? Ali svakako po tvom pisanju se dalo zaključiti da si Selenču videla samo kada si radila tu peticiju sa ljudima koji uopšte nisu stručni da daju sud, sem emotivnoga, što je ok, znači vama je sud dao Šumarski Fakultet, što bi se reklo vi ste njiove marionete, jer vi ništa o tome ne znate, oni su vam mogli  napisati u tom elaboratu bilo šta, vi  to ne možete da rastumačite, jer nemate znanje iz te oblasti. Suva logika nalaže da takve stvari treba da interesuje građane koji tu žive u toj ulici. Ja ne mogu sebe da zamislim da ja sada idem u Šikaru da se borim za njiov drvored i sl, skroz bzv. Ja tebe napadam? Pročitaj malo svoje poruke, "manijaci", "zakrvavljenh očiju", "psihopate", "lopovi",  pa onda zašto su ovi dobili pare za konkurs a ne ovi itd itd itd to je suština tvojih poruka sve i svakoga napadaš u suštini državu za koju i sama radiš(delusions)!!. Ti u stvari treniraš građansko vaspitanje, zar ne??
Johny Blaze


menjano pre 9 godina
Razum
@ Uto, 30.11.2010. 15:24
Razum