Sutra protest radnika Borelija

Zaposleni u Društvenom preduzeću „Boreli” u restrukturiranju sutra počinju sa protestima u Novom Sadu, Beogradu i Somboru. O prodaji imovine Borelija raspravljao i Socijalno - ekonomski savet Grada Sombora.

Radnici somborske fabrike obuće „Boreli” sutra počinju sa protestima ispred somborske Županije, zgrade Vlade Vojvodine u Novom sadu i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u Beogradu. U Somboru i Novom Sadu protest je zakazan za 13 časova, a u Beogradu od 12 do 15 časova, svakodnevno do ispunjenja zahteva da se prekine prodaja imovine „Borelija”, kao i raspisivanje oglasa za prodaju fabrike u Somboru, sve dok države Srbija i Hrvatska ne reše pitanje sukcesije. Socijalno - ekonomski savet Grada Sombora (SES) je na današnjoj hitnoj sednici usvojio četiri zaključka koji će biti upućeni ministarstvima pravde, finansija i državne uprave i lokalne samouprave. SES je podržao sve zahteve radnika DP „Boreli”, smatra da je neophodno zaustaviti prodaju imovinu fabrike, odnosno prodajnih objekata koji su vlasništvo Republike Srbije. Dalje, Socijalno-ekonomski savet podržava zahtev za donošenje zakona o sprovođenju Aneksa „G” sporazuma po pitanju sukcesije, a sve u cilju onemogućavanja gašenja radnih mesta i uskraćivanja ustavnog prava - prava na rad. Socijalno-ekonomski savet grada Sombora predložio je i da se predstavnici lokalne samouprave uključe u pregovore između Vlade Srbije i predstavnika DP „Boreli” - u restrukturiranju Sombor.
@ Pon, 08.11.2010. 16:09
boreli borovo hrvatska ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ministarstvo finansija ministarstvo pravde ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu prodaja protest socijalno ekonomski savet grada sombora sombor srbija sukcesija
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Hoće li još neko podržati ove ljude koje Država svesno i bezobrazno pljaćka !

Neviđen i nezabeležen cinizam od strane Države i državne Agencije !!
U situaciji kada se Somborska fabrika obuće "Borelli" nalazi u fazi restruktuiranja pod ingerencijom Republičke agencije za privatizaciju, u isto vreme, advokatska kancelarija "Ristić" iz Niš, Narodnog poslanika Boška Ristića koja zastupa interese Hrvatskog Borova, po Srbiji rasprodaje prodavnice koje su do juče bile u sastavu Borellija.
Neviđeno ali za Srbiju ništa neobično, alal vera Narodnom poslaniku, alal vera Državi koja ima takvog poslanika.
Sve treba da bas je stid što ćutke sve to gledamo svojim očima. !!!
branko558
@ Pon, 08.11.2010. 18:16
branko558
Ako je tome tako, a jeste, i "Borovo" ima jednog srpskog poslanika na svojoj strani, "Boreli" bi trebao da ima makar tri na svojoj (Cimeša, Gojković, Đerićka), od kojih su dvojica u vladajućoj većini.
Dobar štos, zar ne?
malovarosanin
@ Uto, 09.11.2010. 09:55
Stotinak radnika Borelija počelo je danas protest ispred Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u Bulevaru kralja Aleksandra, sa zahtevom da država zaštiti imovinu tog preduzeća, čiji je deo već prodalo preduzeće Borovo u Hrvatskoj.
Radnici očekuju da ih u ministarstvu primi državni sekretar Nebojša Ćirić ili neko drugi od nadležnih, kojima su već prosleđeni zahtevi radnika u vezi sa primenom Uredbe o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji bivših republika SFRJ.
- Ako danas ne budemo primljeni i ne budemo dogovorili neke aktivnosti, planiramo da nastavimo sa masovnijim protestima. Trenutno smo vezani za lon poslove u firmi koje radimo za našeg partnera i želimo da ih ispoštujemo, pa zbog toga još nismo izašli svi na ulice - rekao je predsednik sindikalne organizacije u preduzeću Boreli Stipe Egzeta.
EMG portal
savamajstor
@ Uto, 09.11.2010. 14:22
savamajstor
Ako je tome tako, a jeste, i "Borovo" ima jednog srpskog poslanika na svojoj strani, "Boreli" bi trebao da ima makar tri na svojoj (Cimeša, Gojković, Đerićka), od kojih su dvojica u vladajućoj većini.
Dobar štos, zar ne?
Kakav Cimeša, kad si zadnji put imao priliku da vidiš ili da čuješ Dr.Cimešu. Postao čovek Narodni Poslanik, zamislite NARODNI, postavljen na višu funkciju direktora pokrajinskog fonda PIO a svoje mesto u Somboru kavaljerski ustupio poštenjačini Bulajiću koji je opet oteran iz pošte, i čovek naprosto zaboravio na Sombor, a i širu okolinu:
Kad kažem širu okolinu mislim na moje Kljajićevo u kom je dotični doktor ( još nije na listi za hapšenje ) boravio u predizbornoj kampanji, obaćavši mojim glupim sugrađanima, pored sportske hale i one table koju je doneo sa sobom, ni manje ni više nego da će Kljajićevo postati OPŠTINSKO sedište, a šlag na tortu je bilo to, da je rame uz rame doktoru Cimeši i ostaloj bulumenti, na zvaničnoj promociji nakon koje je usledilo "krkanje" u obližnjem ugostiteljskom objektu, sedeo i naravno delio osmehe i klimoglave osuđeni sekretar MZ Milojević Dušan, koji za Vašu informaciju još uvek nije vratio nezakonito uzet novac iz kase MZ.

Svaka čast dr. Cimeši, možda on i jeste poslanik, ali ja mu svakako ne bih davao onaj prednaslov NARODNI, jer on jeste sve, samo ne NARODNI.
branko558
@ Sre, 10.11.2010. 08:38
branko558
"Boreli" očekuje pomoć vlade u sporu sa "Borovom"
Generalni direktor preduzeća "Boreli" iz Sombora Mirko Vujanović izjavio je danas da predstavnici te firme nisu bili prisutni na Biznis poslovnom forumu, koji je nedavno održan u Zagrebu, jer su procenili da problem imovinsko-pravnog statusa te firme mogu da reše samo Republika Srbija i njeni državni organi.
"Nije bilo ni firmi koje već rade sa nama", rekao je Vujanović Tanjugu i podvukao da, sa hrvatske strane, na Forumu nije učestvovalo preduzeće "Borovo", sa kojim je "Boreli" u sporu.
Direktor "Borelija" je ocenio da Srbija treba da insistira na reciprocitetu i da se bori za svoju imovinu koju ima u Hrvatskoj, a čija se vrednost procenjuje na oko 1,8 milijardi evra.
"Borovo" iz Vukovara prodaje u Srbiji imovinu "Borelija", koja je u sporu, a naši sudovi se utrkuju kako da kupcima obezbede ulazak u posed", rekao je Vujanović, ističući da se ignorišu pravni propisi Republike Srbije i vladina uredba prema kojoj društvena imovina ne može da menja titulara bez posredstva države. 
"Nikakav promet imovine se ne može obavljati bez saglasnosti Agencije za privatizaciju i Vlade Srbije", podsetio je Vujanović. On je dodao da je nakon organizovanih protesta radnika u Beogradu i Somboru, 9. i 10. novembra, održan sastanak sa državnim sekretarom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojšom Ćirićem i predstavnicima Vlade Srbije. Na tom sastanku smo mi dali dva predloga, a jedan od njih je i da se donose Zakon o sprovođenju Aneksa G Sporazuma o sukcesiji, rekao je Vujanović, objašnjavajući da će se, "prema tom aneksu, pitanje privatne imovine i imovine pravnih lica rešavati bilateralnim sporazumom između republika". "Može se naći rešenje, ako se želi. Sutra imamo sastanak sa gradonačelnikom Sombora, a u problem je uključena i pokrajinska vlada", rekao je on i dodao 'da je najgore to što se rešenje ne traži i da tome treba dodati inertnost i neznanje pojedinih ljudi'. Tom novom uredbom bi trebalo da se reguliše koliki je udeo bivše firme, druge imovine koju smo ovde stekli i koliki je udeo zaposlenih, a zatim da se registruje nova firma sa čistim bilansima i da počne normalno da radi. Vujanović je naveo da, bez obzira na postojeće teškoće, "Boreli" radi i ima ugovorene poslove u vrednosti od oko milion evra.
Predsednik sindikalne organizacije u preduzeću "Boreli" Stipe Egzeta, sa druge strane, tvrdi da su predstavnici sindikata bili spremni da putuju u Hrvatsku, ali da ih niko nije pozvao. Podsećanja radi, "Boreli-Borovo" je u nekadašnjoj Jugoslaviji bilo zajedničko srpsko-hrvatsko preduzeće. Srpska strana je usvojila Uredbu o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji bivših republika SFRJ, sa namerom da se omogući dogovor dve strane i da se spreče sudski ali i svi ostali sporovi, ali se problem u međuvremenu nije rešio.
Preduzeće "Borovo" je do sada prodalo 31 lokal ukupne površine 4.752 kvadrata, čija se vrednost procenjuje na oko 9,1 milion evra. Kupci lokala su uglavnom iz Srbije, a prijavljivali su se na oglase koji su objavljivani u Hrvatskoj. "Borovo" iz Vukovara je početkom juna objavilo javni poziv o prodaji 86 prodavnica i objavljivanjem oglasa značajno je otežan dogovor o podeli imovine preduzeća prema vladinoj Uredbi o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji bivših republika SFRJ. Prema toj Uredbi, predstavnici preduzeća su međusobno trebali da postignu dogovor do kraja juna, odnosno nakon isteka šest meseci od stupanja na snagu vladine Uredbe.

Izvor: rtv.rs
aziz
@ Pon, 06.12.2010. 00:34
aziz