Otrovni mulj u mađarskom Dunavu

Otrovni mulj koji se izlio iz fabrike aluminijuma u severozapadnoj Mađarskoj pre nekoliko dana, danas prepodne se ulio u Dunav. Stanje kod nas uredno.

Oko milion kubnih metara mulja visoke bazne vrednosti koja izaziva opekotine izlilo se iz rezervoara fabrike aluminijuma u mađarskom mestu Ajka u blizini austrijske granice. Poginulo je četvoro ljudi. U reci Marcal potpuno je uništen živi svet, divlje životinje pretrpele su teške povrede, preko stotinu je uginulo.  Već u reci Raba, stanje je bolje, jer je voda razredila mulj, a u Dunavu za sada nisu primećeni nikakvi problemi. Na ušću Rabe, koja se uliva u Dunav u vodu se sipa biološka sirćetna kiselina i gips kako bi neutralisali hemijsko zagađenje. Baznost vode je još uvek iznad normalnih vrednosti od pH 7, ali se sada na ušću u Dunav kreće oko 9,5.
-
Situacija se prati iz minuta u minut. Pojačali smo monitoring na ulazu Dunava u Srbiji, a sarađujemo i sa mađarskim vlastima. Trenutno nema podataka da je Dunav zagađen, a ako do toga dođe obavestićemo javnost i nadležne institucije i preduzeti sve neophodne mere - izjavio je danas srpski ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić. Kod Bezdana je danas pH vrednost vode u Dunavu bila 8,1, što spada u drugu klasu kvaliteta vode, odnosno u granicama je uobičajenog stanja.
@ Čet, 07.10.2010. 15:57
ajk društvo dunav ekologija fabrika aluminijuma mađarska nesreća priroda reka marcal reka raba sombor vode zagađenje
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

aziz
@ Pet, 08.10.2010. 12:31
aziz
Uzet uzorak vode kod bezdana
aziz
@ Pet, 08.10.2010. 12:44
aziz
Mulj danas ulazi u Srbiju
aziz
@ Pon, 11.10.2010. 11:08
aziz
Novosađani Miloš Katić i Sergej Petrović, članovi Asocijacije pronalazača, otkrili su metodu koja bi potpuno ekološki sanirala posledice zagađenja u Mađarskoj.
aziz
@ Uto, 12.10.2010. 02:03
aziz