Prerada medicinskog otpada u somborskoj bolnici

Zdravstveni centar Dr. Radivoj Simonović u Somboru uskoro bi trebalo da postane regionalni centar za prikupljanje medicinskog otpada za sve privatne i zdravstvene ustanove sa teritorije Zapadnobačkog okruga.
Prema rečima dr. Branislava Bojića, direktora somborskog zdravstvenog centra, prostorija za prikupljanje je obezbeđena, sredstva u iznosu od 2 mil din vlastitih sredstava su obezbeđena, a predstoji onaj lakši, administrativni deo, koji bi trebalo da bude odrađen na relaciji : resorno ministarstvo – zdravstveni centar. Obuka za prikupljanje infektivnog otpada je obavljena , a u nju su bili uključeni zdravstveni radnici iz bolnica i domova zdravlja iz Sombora, Apatina, Odžaka Kule. Somborska bolnica je dobila vozilo za skupljenje infektivnog otpada i njegovo pretvaranje u komunalni otpad, nakon prethodno obavljenih poslova sterilizacije i drobljenja. Direktor somborskog zdravstvenog centra ističe da je pitanje otpada jedno od krucijalnih pitanja naše planete, kao i da očekuje das će se uskoro na celoj teritoriji Srbije vršiti prikupljanje medicinskog otpada i njegovo pretvaranje u komunalni otpad.
@ Uto, 09.09.2008. 16:02
društvo sombor
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

A šta će biti sa tim "zdravim komunalnim otpadom"? I to, ni manje, ni više, nego iz celog Zapadnobačkog okruga.
seka
@ Uto, 09.09.2008. 23:52
seka
milblaz:
Somborska bolnica je dobila vozilo za skupljenje infektivnog otpada i njegovo pretvaranje u komunalni otpad,nakon prethodno obavljenih poslova sterilizacije i drobljenja.


Pa nakona sterilizacije i drobljenja predstavlja manje opasan i manje voluminozan otpad koji se lakse skladisti i unistava,nema mogucnosti iskoriscenja inficiranog medicinskog materijala od strane narkomana koji su se redovno snabdevali u kontejnerima zdravstvenog centra...a ni psi lutalice nece vise razvlaciti kese sa iskoriscenim spricevima i iglama po krugu bolnice...

Ajde prvo da vidimo kako ce se ova akcija sprovesti u delo,i da li ce se otpad zaista dekontaminirati i tretirati kao infektivan otpad,pa cemo lako pricati o nagomilavanju sterilisanog i drobljenog otpada na nase deponije.....
Tapazzirung
@ Sre, 10.09.2008. 10:26
Tapazzirung