NDNV: Nedopustivo da mediji učestvuju u hajci protiv građana

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apeluje na lokalne medije da ne objavljuju lične podatke građana za koje lokalne samouprave tvrde da šire neproverene informacije u vezi sa snabdevanjem stanovništva.

Foto 9435Nedopustivo je da lokalne samouprave objavljuju imena ljudi za koje smatraju da šire neproverene informacije i da ih optužuju da su prekršili Krivični zakonik. Jedino policija i tužilaštvo imaju mogućnost da nekoga osumnjiče ili optuže, a sudovi da mu osude, a ne radnici kol centara ili opštinskih organa. Pozivamo novinare i novinarke da izveštavaju u skladu sa pravilima Kodeksa novinara Srbije koji izričito zabranjuje kršenje privatnosti, propisuje proveru i kritički odnos prema izvoru. 
Novinari svojim radom moraju da jačaju zakonitost i institucije posebno kada su za vreme vanrednog stanja ograničena ljudska prava, a građani uplašeni. Apelujemo i na lokalne samouprave da prestanu sa žigosanjem uplašenih građana i da svojim radom pokažu odgovornost i brigu kako o građanima, tako i o demokratskim vrednostima otvorenog društva.
@ Sre, 25.03.2020. 03:21
covid-19 društvo kodeks novinara srbije kršenje privatnosti lokalne samouprave nezavisno društvo novinara vojvodine - ndnv novinari sombor vanredno stanje
Prethodna vest Sledeća vest