Digitalne zbirke somborske biblioteke

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki podseća da na zvaničnom sajtu nudi bogatu besplatnu digitalnu zbirku zavičajne periodike, elektronsko izdanje časopisa za kulturu Dometi i elektronske knjige iz izdavačke produkcije biblioteke.

Foto 20832Odgovorni iz somborske biblioteka objavili su da se u digitalnoj zbirci može čitati zavičajna periodika, Bačka - Bácska (1878-1914) je prvi značajan politički list na mađarskom jeziku u Somboru, potom prvi dečiji list na srpskom jeziku „Golub” (1879 – 1913), koji je na svojim stranicama okupljao je celokupnu modernu srpsku književnost, odnosno „Rodoljub” (1880 – 1882), nedeljni list za narodnu prosvetu, privredu i zabavu. Svrstavan je u red najboljih srpskih nepolitičkih listova, ali je svojim sadržajima ipak podržavao politiku Narodne stranke, zbog čega se suočavao sa kritikom civilnih i školskih vlasti. Zbirkom je obuhvaćen i Godišnjak Istorijskog društva Bačko-bodroške županije - A Bács-Bodrog vármegyei Történelmi Társulat Évkönyve (1885-1918)  dragocen izvor radova i podataka o istorijskoj prošlosti Bačko-bodroške županije. Saradnici lista bili su Ede Margalić, Ðerđ Radić, Gabor Grosšmit, Imre Fraj, Vilmoš Donoslovič. Digitalna zborka somborske biblioteke obuhvata još brojeve nedeljnika Sloga (1905 – 1914), Glas naroda (1928 – 1941), odnosno Naše novine (1943 – 1944). Dostupni su i svi brojevi lokalnog nedeljnika, Somborske novine koje su počele da izlaze 1954 godine i postoje i danas.
Biblioteka obezbeđuje i besplatno čitanje časopisa za kulturu Dometi, čiji je ujedno i izdavač. - Časopis registruje i vrednuje savremeno književno i umetničko stvaralaštvo u Srbiji objavljivanjem originalnih književnih i naučnih radova i praćenjem kulturnih zbivanja. Časopis donosi i tematske blokove posvećene različitim književnim pravcima i njihovim predstavnicima koji nemaju adekvatnu recepciju u periodici danas - ojavili su iz GB Karlo Bijelicki.
Objavljeno je i da se na sajtu mogu pročitati i elektronske knjige u izdanju Gradske biblioteke Karlo Bijelicki.
Somborska ustanova je i deo portala „Digitalna solidarnost” koji je namenjen svima koji su usled pandemije koronavirusa u svojim kućama. - Želimo da na jednom mestu objavimo sve informacije o besplatnim platformama za učenje na daljinu, rad od kuće, besplatnim onlajn knjigama, kursevima, filmovima, muzici, televizijskom sadržaju za vreme pandemije COVID-19. Čvrsto verujemo da je solidarnost i odgovornost ključna i da samo zajedno možemo i moramo da budemo bolje i odgovornije društvo - napisali su nadležni.
@ Uto, 24.03.2020. 05:19
bačka - bácska časopis za kulturu dometi digitalna solidarnost godišnjak istorijskog društva gradska biblioteka karlo bijelicki kultura politički list na mađarskom sombor somborske novine zavičajna periodika
Prethodna vest Sledeća vest