SDVDGS: Gradska uprava nastavlja da nas ignoriše

Poznata opcija ignorisanja svega što im ne ide „pod kapu”, primenjena je od strane gradske uprave Sombora u višemesečnoj prepisci koju Savez dobrovoljnih vatrogasnih društava grada Sombora ima sa njima i u kojoj pokušava da dobije odgovore i informacije o potezima koje je uprava povukla, a koji se tiču isključivanja iz finansiranja članica ovog Saveza - DVD Sombor, Svetozar Miletić, Stanišić, Bački Breg i Bezdan - navode društva.

Foto 21869Članice SDVDGS navode da je po osnovu Zakona o dobrovoljnom vatrogastvu, jedina nadležnost gradske uprave, kada su u pitanju dobrovoljna vatrogasna društva, da donese pravilnik o povlasticama za pripadnike dobrovoljne vatrogasne jedinice, u roku od šest meseci od dana donošenja Zakona (rok istekao u maju 2019. godine). Ponovo podsećaju i da su dobrovoljna vatrogasna društva Sombor, Svetozar Miletić, Stanišić, Bački Breg i Bezdan uskraćena su za finansiranje od strane grada Sombora jer nisu htela da pristupe Savezu koji je osnovan i favorizovan od strane gradske uprave. Kako kažu, tim činom, „izbačenim društvima iz finansiranja” onemogućeno je da se konsoliduju i usklade sa usvojenim zakonom koji posmatra saveze ravnopravno sa društvima i ne daje za pravo, ni lokalnoj samoupravi, ni pokrajinskom savezu da donose odluke, te predviđa da ko ne opravda sredstva taj možda može da se isključi iz finansiranja. Smatraju da se time čini šteta selima Svetozar Miletić, Bački Breg, Stanišić i Bezdan, odnosno DVD Sombor, jer gube mogućnost da nabave potrebnu opremu i obuče ljude, što direktno vodi do gašenja ovih društava, pošto MUP uskoro donosi odluku o nastavka rada po osnovu stepena opremljenosti i obučenosti ljudstva.
Članstvo SDVDGS podseća da je ovo prvi put da postoji više od jednog saveza, i pitaju lokalnu samoupravu zašto se, umesto brige o podelama po savezima, ne usresredi na opremanje članica oba saveza kako bi mogle biti prepoznate od strane Ministarstvo unutrašnji poslova - MUP.
- Društva koja nemaju potrebnu opremu i obučeno ljudstvo, neće moći da nastave sa radom kao dobrovoljna vatrogasna društva, da izlaze na požare i vrše ostale poslove koje su obavljala do sada. Prostim rečima rečeno, ovim postupkom gradska uprava grada Sombora moći će da se „pohvali” da je ugasila pet stogodišnjih društava i ostavila meštane ovih sela, njihove živote i imovinu na brigu 30 kilometara udaljenoj profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Sombor. Gospodo iz gradske uprave, da li su i naša deca „sva vaša deca” ili birate posebne, po vašim kriterijumima? - piše u dopisu članica Saveza dobrovoljnih vatrogasnih društava grada Sombora.
@ Pet, 20.03.2020. 04:01
društvo dvd baki breg dvd bezdan dvd sombor dvd stanišić dvd svetozar miletić gradska uprava grada sombora ministarstvo unutrašnjih poslova - mup savez dobrovoljnih vatrogasnih društava grada sombora - sdvdgs sela sombor
Prethodna vest Sledeća vest