Nagrađena Nađa Repman

Somborka Nađa Repman, maturantkinja gimnazije, nagrađena je za fotografski projekat „Pošto kvadrat plavog” na konkursu „Novi Talenti 2020” koji organizuje „Beogradski mesec fotografije”.

Foto 37550 Na konkurs „Novi Talenti 2020” pristiglo je 141 prijava iz 32 različite zemlje, najviše iz Srbije, Rusije, Italije, Brazila… Ovaj konkurs važio je za profesionalne fotografe i amatere a tema je bila slobodna. Žiri je u prvom krug odabrao finaliste a potom proglasio tri pobednika sa najviše glasova: Kristina Sergeeva, Lubov Rakshina i Maxime Matthys. Počevši od ovog izdanja festivala bira se i najbolji projekat koji su poslali mladi srpski fotografi a ove godine za svoj projekat nagrađena je Nađa Repman.
Nađa Repman (2002) aktivno se bavi fotografijom i snimanjem. Bila je zvanični fotograf 27. Pozorišnog maratona i 2. Sombor film festa. Fotoaparatom je zabeležila veliki broj fotografija na različitim koncertima, festivalima i radionicama. Trenutno je angažovana kao honorarni fotograf u Narodnom pozorištu Sombor. Prvenstveno se bavi autorskim projektima iz oblasti različitih vizuelnih umetnosti.
- Projekat „Pošto kvadrat plavog” se bavi preispitivanjem granica slobode kroz odnose ljudske figure i neba kao jednog od najprepoznatljivijih simbola. Fokus je na traženju odgovora na pitanje da li umemo da se distanciramo od svakodnevnih ambicija i užurbanosti i usmerimo pažnju na uobičajene stvari u kojima se krije lepota. Kroz poigravanje sa temom slobode akcenat je stavljen na mladog čoveka koji se nalazi između želje i stvarnosti, življenja u trenutku i ostavljanja traga u vremenu. Nebo je metafora za nepoznato, očekivanje, budućnost, nedostižnost, ali ono istovremeno predstavlja nešto blisko, poznato, deo naše svakodnevice. Ukoliko slobodu posmatramo kao sposobnost čoveka da bira između različitih mogućnosti i da donosi odluke, onda ovaj projekat želi da sugeriše da ponekad odaberemo život u trenutku, prepuštanje svakodnevnom, dostupnom i beskonačno lepom jer kraj je obično tamo odakle si krenuo – objasnila je Nađa Repman.
Peto izdanje Beogradskog meseca fotografije biće održano tokom maja 2020. godine. Festival će se odvijati na više različitih lokacija u Beogradu i obuhvatiće izložbe fotografija, predavanja, radionice, preglede portfolija, i drugo.
@ Čet, 19.03.2020. 17:00
nađa repman sombor
Prethodna vest Sledeća vest