Preko 300 poziva starijih građana, prijavilo se 80 volontera

Biljana Klipa, sekretarka somborskog Crvenog krsta, izvestila je da su od uspostavljanja telefonske linije za pomoć građanima starijim od 60 godina, imali više od 300 poziva.

Foto 37532 Navela je da su svi iznenađeni brojem, odnosno kako se informacija proširila, za praktično 24 sata, od objavljivanja odluke Štaba za vanredne situacije. Prenela je da nisu svi građani zvali zbog pomoći, odnosno da je bilo onih koji su proveravali da li sistem funkcioše, ali i onih koji su želeli samo da se informišu. Kako nam je rekla sekretarka, građani su se najčešće raspitivali za funkcionisanje zdravstvene zaštite u uslovina vanrednog stanja. Biljana Klipa je navela da su prvog dana kuvani obroci pripremljeni te isporučeni na adresu 28 lica u gradu, inače najstarijih korisnika Narodne kuhinje.
Sekretarka je za SOinfo.org izjavila da se tokom utorka prijavilo gotovo 80 volontera zainteresovanih da pomognu u sveobuhvatnoj akciji. Prenela je i da je juče bilo angažovano tridesetak, uglavnom redovnih volontera Crvenog krsta, i da će tako, ukoliko ne bude nepredviđenih događaja, ostati i narednih dana. Volonteri su prvog dana pružali pomoć u gradu i šest naseljenih mesta. Naglasila je da su svi na terenu uniformisani i da imaju jasno istaknute legitimacije. - Ne smemo nam se dogoditi da potrošimo ljude jer se ovde ne radi o akciji od nekoliko dana - poručila je Biljana Klipa.
Sekretarka je ovom prilikom rekla da je najstarijim sugrađanima, koji imaju potrebu za podrškom volontera pri nabavci osnovnih životnih namirnica i lekova, na raspolaganju broj telefona 060/5053934, ali i da će vrlo brzo biti funkcionalan i drugi broj. Podsetila je da se novi volonteri mogu prijaviti pozivom kancelariji Crvenog krsta - 025/412-727.
@ Sre, 18.03.2020. 05:31
biljana klipa crveni krst društvo narodna kuhinja pomoć građanima sekretarka sombor volonteri
Prethodna vest Sledeća vest