NDNV: Rešenja kojima se obezbeđuje tek privid zakonitosti

Nezavisno udruženje novinara Vojvodine ističe da je proces predlaganja i izbora članova REM-a protivan interesima javnosti.

Foto 37334NDNV skreće pažnju javnosti da ova esnafksa organizacija nije učestovala u izboru člana Regulatornoh tela za elektronske medije, kojeg su imali pravo da predlože udruženja novinara. Oni napominju da taj proces smatraju nelegitimnim i protivim interesu javnosti. Iz NDNV smatraju da su ostavke prethodnih članova REM-a u sklopu političkih dogovora oko poboljšanja izbornih uslova ne doprinose nezavisnosti tog regulatornog tela, već naprotiv, samo potvrđuju da je ono pod velikim političkim uticajem. - Zbog toga NDNV u ovom procesu nije želeo da učestvuje. Kandidati koji su predloženi od strane novinarskih udruženja, predloženi su bez konsultacija sa NDNV-om i nemaju našu podršku - navode u saopštenju. Naglašavaju da su posebno zabrinuti informacijama o „džentlmenskom dogovoru” koji je postignut na sednici Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine prema kojem bi u ovom sazivu REM-a kandidat bio iz novinarskih udruženja, a u sledećem iz elektronskih medija.
- Upozoravamo da udruženja koja su postigla takav dogovor nemaju mandat da pregovaraju u ime čitave medijske zajednice - kažu iz NDNV. Takođe, ističu i da neće učestvovati u procesu predlaganja članova REM-a, po novom zakonu, ukoliko ne budu prihvaćen predlog da se po usvajanju zakonskih izmena ponovo biraju svi članovi ovog tela, kako je predviđeno strategijom javnog informisanja.
- Očekujemo od medijske zajednice i svih građana da ne pristaju na rešenja kojima se obezbeđuje tek privid zakonitosti, sa krajnjim ciljem da se namire nečiji politički ili ekonomski interesi, protivni interesima javnosti - ističu iz Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine.
@ Sub, 15.02.2020. 00:11
društvo nezavisno društvo novinara vojvodine - ndnv regulatorno telo za elektronske medije (rem) sombor
Prethodna vest Sledeća vest