Kapaciteti prihvatnog centra ozbiljno preopterećeni

Deo migranata koji je juče razvežen sa srpsko-mađarskog graničnog prelaza Kelebija dospeo je i do Sombora.

Foto 29824Kako su naveli nadležni radi se o 400 migranata koji su od četvrtka kampovali i privremeno zatvorili pomenuti prelaz, nadajući da će ga preći i nastaviti put ka zapadnoj Evropi. Premešteni su u centre po Srbiji, uključujući Suboticu, Sombor, Bosilegrad i Preševo. Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cučić rekao je da nisu prijavljeni incidenti i da su migranti autobusima prebačeni u smeštajne centre. On je izjavio i da Srbija brani prava migranata i istovremeno garantuje stabilnost u zemlji.
Somborski centar je po poslednjem izveštaju UNHCR, objavljenom polovinom januara, suočen sa trostruko većim brojem migranata u odnosu na kapacitete. Kako je navedeno u izveštaju, prihvatni u centar uz Šikari može da primi 120 lica na duži, te u posebnim uslovima još 70 lica na kraći boravak. Polovinom januara po podacima UNHCR, u i oko centra u Somboru ima oko 400 osoba. Nisu objavljeni podaci o kretanjima van lica van centra. Prihvatilište u Somboru ostalo je gotovo bez minimalnih uslova za boravak. Raspoloživi prostor po osobi pao je ispod potrebna tri po kvadrata, na raspolaganju je svega 15 toaleta i 14 tuševa. Većinu stanovništva centra čine Sirijci (71 odsto) i Iračani (23 odsto). Smešteno je i više od osamdesetoro dece. Problem ozbiljnog prekoračenja kapaciteta postoji još u četiri prihvatnih centara, Sjenici, Kikindi, Adaševcima i Principovcu.
Mađarske državne službe za bezbednost su u izveštaju za 2019. godinu procenile da se na prostoru Zapadnog Balkana trenutno nalazi oko 98.000 migranata. Naveli su da je broj pokušaja ilegalnih prelazaka udvostručen u odnosu na godinu pre.
@ Sub, 08.02.2020. 02:19
adaševci društvo kikinda migranti prihvatni centar principovac sjenica sombor unhcr
Prethodna vest Sledeća vest