Apatinci se pridružili borbi za čist vazduh

Udruženje Bez straha iz Apatina aktivno se uključilo u akciju „Borba za čist vazduh” koju su inicirali „Ne davimo Beograd” i „Građanski front” iz Kraljeva. Okupljanja građana u više od 20 mesta.

Foto 37299Foto 37297 Aktivisti apatinskog udruženja obišli su tri lokacije želeći da ukažu na alarmantnu situaciju kada je u pitanju odnos prema prirodi, te koliko institucije ne rade svoj posao i ne brinu o interesima građana. Tokom protesta posetili su divlju deponiju na obodu romskog naselja, lokaciju gde se ispuštaju otpadne vode na tzv. „Limanu na Dunavu”, te mesto gde je pre samo nekoliko dana posečena šuma preko puta apatinskog brodogradilišta.
- Narednih dana od lokalnih organa tražićemo preduzimanje konkretnih mera koje će obezbediti zdravu životnu sredinu i sprečiti posledice dugotrajnog zagađenja i ignorisanja problema lošeg kvaliteta vazduha. Naše zdravlje, zdravlje naše dece, naših prijatelja, komšija i generalno cele zajednice je već godinama ugroženo - navode organizatori akcije. Oni osnovne razloge vide u tome što nadležni pokazuju konstantnu nebrigu i kontinuirano ignorisanje upozorenja. - Merenja i razne analize urađene u prethodnom periodu pokazuju stvarnu ozbiljnost problema i on se neće sam rešiti. Zajedno moramo da se izborimo za zdravu životnu sredinu - poručuju iz UG Bez straha.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u našoj zemlji tokom jedne godine preuranjeno umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha. Srbija zauzima krajnje zabrinjavajuće drugo mesto u Evropi.
@ Pet, 07.02.2020. 10:00
borba za čist vazduh brodogradilište dunav društvo građanski front kraljevo liman na dunavu ne davimo beograd sombor ug bez straha apatin
Prethodna vest Sledeća vest