Marko Tomaš: Živimo u svetu velike samoće

Roman Nemoj me buditi, inače prvenac pesnika Marka Tomaša, predstavljen je pred punom salom dečijeg odeljenja somborske biblioteke.

Foto 37287 Direktorica biblioteke Nataša Turkić je uvodu književne večeri rekla da joj je veliko zadovoljstvo da može predstaviti „ponovo vraćenog” Marka Tomaša. Samom autoru u predstavljanju romana pridružio se i književni kritičar Branko Ćurčić, koji ga je okarakterisao kao delo koje nema klasičnu strukturu romana. Kaže da je roman napisan u fragmentima koji bi, kada bi se izmešali, opet činili smislenu celinu.
- Nemoj me buditi je roman o čoveku koji pokušava da poveže niti sadašnjosti dok je u isto vreme okrenut ka prošlosti kojoj ne da da iscuri. Glavni lik, fiktivni Marko, može se shvatiti kao simptom ovog vremena  - ispričao Ćurčić.
Autor ovog dela je rekao da je posebnu pažnju posvetio emocijama glavnog junaka. - Ja volim psihologizirati i veoma me u životu zanima kako se ljudi zaista osećaju jer su to stvari koje su najskrivenije u nama, koje najmanje govorimo ljudima oko sebe - rekao je Tomaš. On je istakao da živimo u svetu velike samoće i smatra da je ono što nas takve samoće može spasiti upravo vojnička disciplina. Lik junakinje u ovom romanu inspirisan je stvarnom osobom i stvarnim događajima.
- Pozvala me je jednom prilikom neka žena kojoj su se događale razne stvari i pročitavši moj intervju shvatila je da ona mora sa mnom da podeli životnu priču. Našli smo se na dogovorenom mestu i ona mi je donela svoje dnevnike. Isprva nisam znao šta da radim sa tim, ali na kraju nastala je ova priča, priča o osobnom paklu - zaključio je Marko Tomaš.
- Uskoro će zima. Belina će pokriti golotinju sveta. Uštirkana lanena spavaćića - na njoj ću odmarati oči, sve će konačno biti u skladu - citirao je autor iz uvoda i sa kraja romana „Nemoj me buditi”.
@ Pet, 07.02.2020. 02:19
branko ćurčić gradska biblioteka "karlo bijelicki" kultura marko tomaš nataša turkić nemoj me buditi promocija romana sombor
Prethodna vest Sledeća vest