Da se nijednoj ženi ne ponovi!

Od 31. januara do 2. februara, Sombor je bio domaćin konferencije „Mir sa ženskim likom”.

Foto 37280 Konferenciju koja je deo istoimenog projekta organizovao je Centar za razvoj zajednice LINK. Ovom prilikom okupilo se 70 učesnica i učesnika iz deset različitih gradova. Najveći broj okupljenih oko ove konferencije činile su žene iz tri države regiona (Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije) koje su doživele i preživele rat devedesetih godina, a na konferenciji su učestvovali i mladi predstavnici YU Peace mreže.
Gošća govornica Sandra Vitaljić, umetnica i autorka knjige „Rat slikama”, podsetila je učesnice kako mediji mogu iskoristiti fotografiju i tumačiti je po svojoj želji, što se u velikoj meri i dešavalo tokom rata devedesetih i doprinelo raspirivanju mržnje među ljudima. Navela je koliko je važno kritički pristupiti svakoj vesti uvek, a pogotovo danas kada su mogućnosti manipulacije medijima dodatno porasle zahvaljujući elektronskom razvoju. Govorila je o izuzetno malom broju fotografija iz ratnog perioda koje dokumentuju stradanja žena i o težini koju one nose i sada, mnogo godina nakon rata i nasilja koje su doživele.
Druga gošća govornica bila je Ajna Jusić, psihološkinja i osnivačica udruženja „Zaboravljena djeca rata”, udruženja koje okuplja decu rođenu zbog rata, decu koja su rođena nakon što su im majke silovane. Udruženje se bori za pravedniji odnos prema ljudima o kojima se ne priča, za pravedniji odnos država, društva, pojedinaca. Ajna je u svom izlaganju pitala čemu vodi stalna potreba da se deli na „vaše i naše” i ukazala na stalne nepravde i neprijatnosti s kojima se suočavaju deca rođena zbog rata.
Pored ovih teških ali izuzetno važnih tema, boravak u našem gradu organizatori su gošćama ulepšali otvorivši im vrata Narodnog pozorišta Sombor gde su svi zajedno pogledali predstavu „Sumnjivo lice” i Županije, gde su čuli neizostavnu priču o Somboru koju je gostima prezentovao istoričar Milan Stepanović.
Donator projekta je Medica Mondiale iz Kelna (Nemačka), a nakon konferencije aktivnosti projekta nastavljaju se kroz online kampanju pod sloganom „Da se nijednoj ženi ne ponovi” - sloganom koji je istovremeno i zajednička poruka svih učesnika i učesnica projekta.
@ Uto, 04.02.2020. 21:26
ajna jusić centar za razvoj zajednice link medica mondiale mladi ujedinjeni u miru - yu peace sandra vitaljić sombor zaboravljena djeca rata
Prethodna vest Sledeća vest