Uslužni centar proširen za 170 kvadrata

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović otvorili su renovirani uslužni centar, od danas Jedinstveno upravno mesto (JUM) u Županiji.

Foto 37168 Postojeći uslužni centar je saniran, adaptiran, rekonstruisan i ujedno proširen za 92 kvadratna metra, pa je ukupna površina dostigla 263 m2. Uslugama dosadašnjeg najjednostavnijeg oblika upravnog mesta u kome su građani podnosili zahteve uprave, dodato je podnošenje zahteva za izdavanje ličnih karti, pasoša i postupci za državljanstvo, kao i šalter Pošte Srbije. Branko Ružić zahvalnost rukovodstvu grada što su u velelepnom zdanju uspeli da implementiraju ono što je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predvidelo. - Mislim da će Sombor biti jedan od lidera, imajući u vidu da je Sombor i ranije imao Uslužni centar koji je bio visoko na lestvici u odnosu na Srbiju. Ono što je novina i što je bila intencija kada smo otpočeli sa ovim pilot projektom, jeste da će ovde biti otvoren i šalter Policijske uprave i to će biti prvo takvo jedinstveno upravno mesto u Srbiji gde će građani rešavati pitanja vezana za lične karte, putne isprave, državljanstva, a u najskorijoj budućnosti i za vozačke i saobraćajne dozvole - rekao je Ružić.
Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je podsetila da je Sombor imao uslužni centar sa 12 šaltera namenjnih za posebne poslove organizacionih oblika gradske uprave. - Zahvaljujući novoj koncepciji jedinstvenog upravnog mesta i velikoj podršci koju smo i u finansijskom smislu dobili od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, sada smo izveli, kako infrastrukturne radove kojima smo povećali kapacitete samog uslužnog centra, tako i na određeni način usložavanje procedura koje JUM podrazumeva - objasnila je gradonačelnica. Kako kaže više neće služiti  isključivo za zajedničko nalaženje svih šalterskih službi „već istovremeno izlaženje u susret kako građanima, tako i privredi na drugačiji ekonomičniji i efikasniji način”. Gradonačelnica je dodala da je ovo kraj jedne važne faze u realizaciji JUM-a, ali da gradska uprava još uvek identifikuju brojne situacije u kojima se efikasnije i ekonomičnije mogu ostvarivati prava građana.
Ministarstvo je za finansiranje osam jedinstvenih upravnih mesta u lokalnim samouravama kroz prošlogodišnji fond izdvojilo 52 miliona dinara. Somborski projekat je vredan sedam miliona, računajući i udeo grada od 700.000 dinara.
@ Sub, 11.01.2020. 02:14
branko ružić društvo dušanka golubović jedinstveno upravno mesto jum ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu policijska uprava sombor uslužni centar
Prethodna vest Sledeća vest