Biram oporavak - servis za osobe sa problemima zavisnosti

Udruženje „Izlazak“, u saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije, organizovalo je danas Multisektorski sastanak i predstavili trogodišnji regionalni projekat koji će biti realizovan u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori .

Foto 36924 Cilj projekta je unapređenje servisa za osobe s problemom zavisnosti, sa akcentom na osobe iz manjih sredina, kao i  da se povežu svi akteri unutar zajednice, kroz multisektorsku saradnju i umrežavanje, kako bi se osoba u procesu oporavka od zavisnosti zajedničkim naporima podržala i dovela na mesto njenog maksimalnog potencijala. - Jedan od ciljeva je da se motivišu institucije koje nemaju direktan kontakt sa zavisnicima da se na neki način uključe i promovišu besplatnu i anonimnu telefonsku liniju – kroz letke i plakate - saopštili su autori projekta. Važno je, kako kažu, da svi prepoznaju zavisnost kao bolest koja je još uvek veoma stigmatizovana i ljudi se teško, zbog stida i negiranja, odlučuju da potraže pomoć u zvaničnim institucijama, što je naročito vidljivo u manjim sredinama gde se svi poznaju. Objavili su da je uspostavljena jedna od glavnih aktivnosti projekta, besplatna i anonimna telefonska linija, kao i da je na zvaničnom sajtu ustanovljeno besplatno savetovalište za problematiku zloupotrebe droga.
Prisutne je pozdravila predsednica Skupštine grada Sombora Ljiljana Tica i izrazila zadovoljstvo što je i Sombor obuhvaćen jednom ovakvom veoma značajnom i korisnom edukacijom u trenutku kada su u društvu evidentni problemi osoba koje imaju zavisnosti različitih vrsta. - Upravo zato što još uvek postoje stereotipi i što osobe koje su zavisnici skrivaju i negiraju problem, postoje ovakve edukacije. Smatram da osobe koje zapadnu u takav problem nisu u stanju same da ga reše, a društvo ne može ostati slepo pored takvih problema - rekla je Ljiljana Tica.
@ Sub, 30.11.2019. 03:41
besplatni telefon bolesti zavisnosti društvo edukacija kancelarija za borbu protiv droge ljiljana tica problemi zavisnosti skupština grada sombor udruženje izlazak
Prethodna vest Sledeća vest