Bimalu dve trećine vlasništva u somborskoj uljari

Kompanija Bimal Invest preuzela je većinski udeo od 77 odsto u somborskoj fabrici jestivog ulja Novo Sunce.

Foto 36685Bosanskohercegovački portal „Indikator” objavio je da je akvizicija započeta potpisivanjem pisma o namerama, krajem 2018. godine, te da su nadležni regulatorni organi u Srbiji pre nešto više od pola godine dali saglasnost za preuzimanje većinskog paketa od 77 odsto. Preostalih 23 odsto udela u društvu sa ograničenom odgovornošću „Novo Sunce” zadržaće Sunce fabrika ulja i biljnih masti koja je u apsolutnom vlasništvu AD Invej iz Zemuna. Nenovčani iznos, upisan u registru APR-a na Bimal Invest, iznosi 1,95 milijardi dinara ili oko 16,6 miliona evra po današnjem kursu.
Portal Indikator navodi da će Bimal Grupa ovim ojačati svoju poziciju na tržištu Zapadnog Balkana, Evropske unije, Bliskog i Dalekog istoka. Inače, Bimal Invest sa sedištem u Beogradu posluje u okviru Bimal Grupe u čijem sastavu se nalazi i fabrika za proizvodnju jestivog ulja Bimal iz Brčkog.
Fabrika ulja i biljnih masti Sunce Sombor osnovana je 1972. godine kao OOUR „Inus”. Status deoničkog društva dobila je 1991. godine. Kompanija je 2017. godine imala udeo između 10 i 20 odsto na domaćem tržištu sirovog ulja, odnosno oko pet odsto kada je u pitanju rafinisano jestivo suncokretovo, odnosno sirovo sojino ulje. Fabrika se bavi preradom svih vrsta uljarica, proizvodnjom jestivog sirovog ulja, odnosno proizvodnjom i pakovanjem rafinisanog jestivog ulja. Proizvodi ambalažu od plastične mase za sopstvene potrebe i vrši sušenje industrijskog bilja.
@ Čet, 28.11.2019. 08:29
bimal group bimal grupa bimal invest invej ad novo sunce oour inus prerada uljarica privreda proizvodnja jestivog sirovog ulja rafinisano ulje sombor sunce fabrika ulja i biljnih masti
Prethodna vest Sledeća vest