Vode Vojvodine: Stručne službe prate situaciju

Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine grada Sombora prosledilo je informaciju JVP Vode Vojvodine o zabrinjavajućem smanjenju nivoa vode u Čonopljanskom jezeru.

Foto 36894 Javno vodoprivredno preduzeće je navelo da su njihove stručne službe upoznate sa stanjem na akumulaciji Čonoplja i da prate razvoj situacije sa opadanjem vodostaja kako ne bi došlo do ugrožavanja ribljeg fonda. Nadležni su u odgovoru SOinfo.org portalu rekli da su razlozi smanjenja vodostaja, isključivo loši meteorološki uslovi koji su obeležili leto i jesen. - S obzirom da je prethodnih meseci bio izuzetno sušan period bez padavina, bilo je očekivano da dođe do isparavanja vode iz jezera i do spuštanja nivo vode. Međutim za na akumulaciji Čonoplja ne postoji mogućnost za snabdevanje vode i ona zavisi isključivo od prirodnih uslova, odnosno od atmosferskih padavina - saopštili su iz JVP Vode Vojvodine.
Služba za odnose s javnošću navedenog preduzeća je predočila da snabdevanje vodom Čonopljanskog jezera može biti rešeno samo uz izgradnju adekvatnog sistema. - Generalni projekat za izgradnju Regionalnog podsistema Telečka postoji i sada je u pripremi projektna dokumentacija - piše u odgovoru.
Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine” podseća da im je akumulacija Čonoplja dodeljena na korišćenje kao ribolovna voda i da su u postupku rešavanja imovinsko-pravni odnosi u vezi sa zemljištem na kome leži jezero.
@ Uto, 26.11.2019. 03:17
akumulacija čonoplja čonopljansko jezero jvp vode vojvodine regionalni podsistem telečka riblji fond sela smanjenje vodostaja sombor
Prethodna vest Sledeća vest