Nauka se vratila u muzej

U Gradskom muzeju Sombor otvorena je izložba „Nauka za muzeje: praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja”.

Foto 36826Foto 36831 - Muzejsko nasleđe može da čuči neprepoznato nakon iskopavanja u našim depoima ali ako muzeji imaju aktivne, vredne kustose raspoložene za međunarodnu i svaki drugi oblik saradnje, kao što je to na sreću slučaj sa Gradskim muzejom Sombor gde naše koleginice Anđelka Putica i Viktorija Uzelac vredno sa nama sarađuju na istraživanjima, to nasleđe izlazi iz kutija depoa i odlazi u najopremljenije svetske laboratorije gde dolazimo do uzbudljivih podataka o načinu života u praistoriji – kazala je Sofija Stefanović, rukovodilac projekta „Birth” i istakla da u muzeju u Somboru posetioci imaju priliku da vide neka od naših najuzbudljivijih otkrića koja nisu važna samo za našu zemlju već i za čitavu Evropu.
- Svi istraživači projekta „Birth”, koji se odvija na Institutu Biosens u Novom Sadu, beskrajno su zahvalni somborskom muzeju i kolegama koje su omogućile da ova vrhunska istraživanja vršimo na materijalu koji se čuva. Ovo što je pokazao muzej u Somboru je primer za druge muzeje na koji način nasleđe može da bude deo vrhunskih istraživanja koja su značajna ne samo za Srbiju već i za čitavu međunarodnu i širu javnost – rekla je ona na otvaranju izložbe „Nauka za muzeje: praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja”.
Na lokalitetu Magareći mlin u blizini Sombora članovi tima istraživača uspeli su da analizama lipida detektuju tragove mlečnih proizvoda i da ih datuju te da pokažu da su se sir i mlečni proizvodi na ovim prostorima proizvodili vrlo aktivno čak 5800 godine pre naše ere. Takođe, na ovoj izložbi se mogu videti i tragovi mlečnih zuba dece na kašikama koje su izrađene od kostiju a koje potiču sa lokaliteta Donja Branjevina. Kašike su datovane i najstarija na evropskom tlu potiče upravo sa Donje Branjevine i potiče iz 5650 godine pre naše ere. To znači da su praistorijski ljudi, koristeći nove proizvode poput mleka i žita verovatno proisvodili i novu vrstu hrane za bebe.
Jedna od autora izložbe, Ivana Živaljević kazala je, osim ostalog, da je ovaj projekat omogućio da posete svaki muzej u Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj i da se upoznaju sa kolegama i muzejskim zbirkama.
Tokom trajanja izložbe (do 14. decembra) u Gradskom muzeju Sombor biće održane radionice, u okviru kojih će deca analizirati ljudske i životinjske skelete i izrađivati keramičke posude, poput onih kakve su korišćene u praistoriji. Izložbu finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije uz podršku Evropskog istraživačkog saveta.
@ Sre, 13.11.2019. 09:00
anđelka putica gradski muzej sombor magareći mlin ministarstvo kulture i informisanja republike srbije sofija stefanović sombor viktorija uzelac
Prethodna vest Sledeća vest