Izložba o praistoriji Sombora i okoline

Od 12. novembra do 14. decembra Gradski muzej Sombor biće domaćin izložbe „Nauka za muzeje: praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja”.

Foto 36759Foto 36758 Na izložbi, koju finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, biće prikazani rezultati analiza bioarheoloških istraživanja koje sprovode naučnici iz Instituta Biosens u Novom Sadu, angažovani na projektu BIRTH, prvom projektu u Srbiji koji je podržao Evropski istraživački savet, u saradnji sa kustosima Gradskog muzeja Sombor i Muzejske jedinice pri Narodnoj biblioteci „Branko Radičević” u Odžacima.
Analize su sprovedene na bioarheološkom materijalu sa praistorijskih nalazišta na teritoriji Bačke: Magareći mlin, Topole – Bač i Donja Branjevina. Ova tri nalazišta, pružaju važna svedočanstva o prvim zajednicama zemljoradnika i stočara koje su nastanjivale područje Bačke i pružaju odgovore na neka od pitanja: kada su živele i kakvog su bile zdravlja, odnosno čime su se hranile prve ljudske zajednice na teritoriji Bačke, kako su sahranjivali svoje mrtve, kada se na ovim prostorima po prvi put počelo konzumirati mleko životinja?
Tokom trajanja izložbe u Gradskom muzeju Sombor biće održane radionice, u okviru kojih će deca analizirati ljudske i životinjske skelete i izrađivati keramičke posude, poput onih kakve su korišćene u praistoriji. Otvaranje izložbe je u utorak, 12. novembra u 18 sati.
@ Ned, 03.11.2019. 20:00
sombor
Prethodna vest Sledeća vest