Pripreme za prirodne nepogode

Juče je u Somboru održan trening za učitelje i učiteljice u cilju edukacije dece i podizanja svesti o neophodnosti pripreme i prevencije za vanredne događaje.

Foto 36745 Trening pod nazivom „Obrazovni sistem u prevenciji i smanjivanju rizika od prirodnih nepogoda” održan je u Svečanoj sali Županije uz podršku grada Sombora. Učesnike treninga pozdravio je Nemanja Sarač, član gradskog  veća zadužen za oblast kulture i obrazovanja.
Humanitarna organizacija Karitas u saradnji sa MUP RS – Sektorom za vanredne situacije i Kancelarijom za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, realizuje projekat „Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa”, u okviru kojeg se sprovodi aktivnost edukacije dece u osnovnim školama i treninzi za učitelje na kojima se upoznaju sa najbitnijim pojmovima o prirodnim katastrofama, sistemom zaštite i spasavanja, načinima i metodama rada sa decom na temu prirodnih katastrofa… Po završetku treninga, osnovnim školama distribuiraće se edukativni materijal, za sve učenike prvog i drugog razreda, koji mogu da koriste u daljem toku nastave u okviru različitih predmeta.
Edukativni materijal je osmišljen za đake od prvog do četvrtog razreda i čine ga četiri bojanke i dve slikovnice. Bojanke o poplavama, požarima, zemljotresima i olujama kroz bojenje, igru, rešavanje testova i lakih zadataka, đake uči o merama i aktivnostima samozaštite, navedenim prirodnim katastrofama, kao i aktivnostima zaštite životne sredine. Slikovnice o požarima i poplavama su prilagođene i deci sa smetnjama u razvoju, i kroz ilustraciju đacima dočaravaju opasnosti poplava i požara, kao i aktivnosti koje smeju i treba da preduzmu da bi se zaštitili u slučaju da se nađu u rizičnoj situaciji.
@ Pet, 01.11.2019. 15:26
nemanja sarač sombor
Prethodna vest Sledeća vest