Nagrada „Golub” Marini Radovanović

Žiri je odlučio da nagradu Golub za 2019. dodeli rukopisu „Prima furia” Marine Radovanović. Nagrada se sastoji iz objavljivanja knjige, diplome i organizovanja promocije nagrađenog rukopisa.

Gradska biFoto 36579blioteka Karlo Bijelicki u junu je raspisala konkurs za izdavanje prve knjige autora do 40 godina u ediciji Golub. Prema propozicijama konkursa, rukopisi su slati pod šifrom, a konkurs je zaključen 1. avgusta. Na konkurs je pristiglo četrdeset rukopisa. Žiri, koji je zasedao u sastavu Branko Ćurčić, Dragan Babić i Đorđe Majstorović, napravio je uži izbor od tri rukopisa: Nedelja (priče ni o čemu) Milice Petrović, Kaktus olovke Maše Živković i Prima furia Marine Radovanović. U narednoj seriji razmatranja, žiri je odlučio da nagradu Golub za 2019. dodeli rukopisu Prima furia Marine Radovanović. Nagrada se sastoji iz objavljivanja knjige, diplome i organizovanja promocije nagrađenog rukopisa.
- Rukopis pesničke zbirke Prima furia sastoji se iz četrdesetak pesama različitog obima koje se obično ograničavaju na kraći izraz, neretko od tek nekolicine stihova. Uprkos tome, pesme kriju nedvosmislen lirski potencijal, potentnost izraza u razvitku i mogućnost višestrukog čitanja. Angažovana i provokativna u meri koja ne remeti ritam pesama, Prima furia izbegava presude i krajnje zaključke koji bi bili u skladu sa društvenim mejnstrimom, kog autorka markira kao lažnog darodavca pogodnosti i povoljnosti u zamenu za tiho, zaglušujuće robovanje - stoji, osim ostalog, u obrazloženju žirija.
Marina Radovanović (Zrenjanin, 1986) stekla je obrazovanje na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, a objavljivala je pesme u zbornicima, periodici, internet časopisima i blogovima. Zbirka Prima furia se našla u užem izboru Trećeg trga za prvu pesničku knjigu i Presingovog konkursa za neobjavljeni rukopis. Trenutno priprema novu zbirku, pod naslovom Via dolorosa . Živi u Novom Sadu.

@ Sub, 05.10.2019. 11:53
golub 2019 gradska biblioteka „karlo bijelicki“ marina radovanović prima furia sombor
Prethodna vest Sledeća vest