Geneza, simbol i posledice

Predstavljen je zbornik radova sa naučnog skupa iz novembra 2016. godine posvećenog zločinu u Sirigu 13. aprila 1941. godine.

Foto 36557 Gostima promocije su se u ime izdavača obratili istoričar i književnik dr Milan Micić, muzejski i naučni savetnik dr Drago Njegovan, Dragoljub Vujović, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 - 1918. njihovih potomaka i poštovalaca „Vidovdan” iz Siriga, te dr Isidora Popović, moderatorka programa. Najveći deo izlaganja posvetili su pojedinačnim naučnim radovima koji su objedinjeni u zborniku. Deo tribine poklonili su samim ratnim dobrovoljcima, njihovoj kolonizaciji i stradanju u Drugom svetskom ratu, odnosno sudbinama porodica i pojedinaca stradalih u zločinima u Sirigu, 13. i 14. aprila 1941. godine. Gostima se u ime suorganizatora, lokalne samouprave Sombor obratio, većnik za kulturu i obrazovanje Nemanja Sarač. Rekao je da Sombor neguje kulturu sećanja i da se kontinuirano radi na očuvanju uspomene na svoje oslobodioce s ciljem da njihov doprinos Srbiji nikada ne bude zaboravljen. - Pre dve godine obnovljen je Muzej Batinske bitke, a prošle godine obeležena stogodišnjica Prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, programom koji je bio jedan od najkvalitetnijih u Vojvodini. Večerašnja promocija je deo aktivnosti u sklopu izuzetne saradnje Grada Sombora sa udruženjima koja neguju sećanje na solunske borce - rekao je Sarač.
@ Uto, 01.10.2019. 02:20
13. april 1941. dr drago njegova dr milan micić dragoljub vujović isidora popović kultura muzej batinske bitke nemanja sarač prisajedinjenje vojvodine sombor udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 - 1918 većnik za kulturu i obrazovanje zločin u sirigu
Prethodna vest Sledeća vest