Pomozimo ženama iz Stanišića

Udruženje Somborska dobra bašta pokrenulo je kampanju na sajtu donacije.rs za prikupljanje novca za kupovinu solarne sušare koja košta 327.600 dinara.

Foto 36359Članicama udruženja Somborska dobra bašta iz Stanišića koje se bave plasteničkom proizvodnjom, preradom i prodajom čeri paradajza potrebna je profesionalna solarna sušara kako bi unapredile svoj rad.
Nakon berbe čeri paradajza u bašti udruženja započinje proizvodnja Dobrog čerija - sušenog čeri paradajza u maslinovom ulju. Trenutno se za pripremu Dobrog čerija koristi mali kućni dehidrator u koji staje samo sedam kilograma čerija, što je količina roda koji se ubere za sat vremena. Takođe, ovaj dehidrator za svoj rad koristi samo električnu energiju koja ne samo da nije najbolje ekološko rešenje, već za žene iz Somborske dobre bašte predstavlja dodatno finansijsko opterećenje. Tokom jednog dana najmanje sedam puta više čerija mora da se ostavi po strani da čeka na sušenje, što značajno usporava preradu i proizvodnju, ali i ograničava broj žena koje se mogu uključiti u proizvodnju Dobrog čerija. Mikon profesionalna solarna sušara ne samo da sedam puta povećava količinu paradajza spremnog za preradu i ne samo da je znatno ekonomičnija i ekološki prihvatljivija od sušara koje koriste druge izvore energije, već omogućava i kontinurani rad žena tokom cele godine. Van sezone sušenja, sušara se može koristiti kao mini plastenik za uzgoj rasada, što će ženama omogućiti i kontinurani rad, a samim tim i prihod. Mikon sušara je mobilna, locirana napolju i izložena suncu, hidro izolovana i otporna na atmosferske padavine.
Cena materijala i izrade sušare Mikon SKS E50 (sa 20 odsto popusta koji je dao proizvođač) je 327.600 dinara. Dostava sušare i obuka za njeno korišćenje je besplatna.
Pomozite ženama iz Stanišića i podržite projekat uplatom klikom na dugme doniraj ili uplatom na račun udruženja Somborske dobre baste: 340-0000011013114-49.
@ Uto, 20.08.2019. 09:40
donacije.rs sombor somborska dobra bašta
Prethodna vest Sledeća vest