Godišnja licenca oko četiri hiljade evra

Grad Sombor za godišnju korisničke licence servisa „Prijavi komunalni problem” iz budžeta izdvaja 420.000 dinara. Kako je navedeno u odgovoru nadležne službe, a što nije moguće utvrditi u zvaničnim registrima, vlasnik aplikacije i domena Prijavi.rs je beogradsko preduzeće KEY4S doo.

Foto 35846 Namera gradske uprave, kako je objavljeno, je bila da omogućila lakšu, bržu i efikasniju komunikaciju sa gradskim strukturama bez nepotrebnog trošenja vremena, te da se radi o aplikaciji „Prijavi komunalni problem” pomoću koje građani, Sombora i svih naseljenih mesta, mogu da jave za nepropisno parkiranje, divlje deponije, rupe na putevima, oštećene kontejnere, oštećene klupe... SOinfo je u gradskoj upravi zatražio odgovore o bezbednost aplikacije, odnosno da li se i na koji način upravlja podacima građana koji koriste sistem. Nadležni kažu da prijava problema može biti potpuno anonimna, a sve u zavisnosti od izbora samih građana, koji nisu u obavezi da ostavljaju ni jedan od ličnih podataka. - Korisnik se ne prijavljuje korisničkim imenom i lozinkom, a podaci - ime, prezime i imejl su dati kao opcija samo ukoliko korisnik želi da ih navede u suprotnom navedeni podaci nisu obavezujući da bi se prijava komunalnog problema poslala. Ukoliko se korisnik odluči da navede podatke aplikacija ih ne čuva odnosno ne prikuplja, tako da nema ni raspolaganja podacima - piše u odgovoru kabineta gradonačelnice. Naglašeno je da aplikacija ne prikuplja i ne čuva podatke o korisniku, ne koristi „cookies“, IP adresu, niti beleži tipove brauzera preko kojih se dolazi do aplikacije.
Prijavi.rs, po navodima, koristi GPS za određivanje tačne lokacije problema, a u cilju da bi nadležne gradske službe mogle da ga reše u najkraćem roku. Lokacija korisnika ili komunalnog problema pomoću GPS nije obavezujuća, ali korisnik u „opisu” mora navesti lokaciju. - Ukoliko korisnik prilikom prvog aktiviranja odnosno pokretanja aplikacije dozvoli lokaciju uređaja dozvola je trajna, s tim što u svakom momentu može isključiti lokaciju. Na osnovu dozvole korisnika da aplikacija koristi lokaciju uređaja nije moguće pratiti kretanje mobilnog uređaja, obzirom da se informacija o lokaciji dobija samo u trenutku slanja prijave, i ni u jednom drugom trenutku nakon toga - odgovorili su nadležni.
Očekujemo da će rukovdstvo grada nakon isteka jednogodišnjeg zakupa licence podneti izveštaj o učinku aplikacije i učešću građana.
@ Uto, 04.06.2019. 09:00
aplikacija društvo key4s komunalna oblast prijavi komunalni problem prijavi.rs sombor
Prethodna vest Sledeća vest