„Somus familija” i na salašu

Osmo izdanje Somusa, ove godine u junskom terminu, donosi stare i nove izvođače i oživljava, kao i prošle godine, nove koncertne prostore.

Foto 35768 Prvi i poslednji koncert na Somusu trebalo bi da budu održani u dvorištu Županije, koncert Italijanskog gitariste Lucijana Pompilija u dvorištu Gradskog muzeja a ove godine po prvi put spaja se festival Somus i trogodišnja junska manifestacija Koncert u žitu - klasični koncert inspirisan prirodom koji se održava na otvorenom. Ova manifestacija okupi rekordan broj posetilaca u fantastičnom ambijentu Dida Hornjakovog salaša i tamo će, po prvi put, biti održan i jedan Somusov koncert.
- Mi smo od pre par godina, na primeru najpoznatijih festivala kamerne muzike, počeli polako da pravimo „Somus familiju” koju čine mladi muzičari vrhunskog kvaliteta koji su oduševili somborsku publiku i koji su takođe bili oduševljeni Somusom i Somborom. Takvi umetnici kao što su Wiliam Hagen, Timoti Ridout, Ivan Karizna, David Castro Balbi, svi sa velikim internacionalnim nagradama i ozbiljnim karijerama, nam sada na nekoliko večeri festivala svake godine donose neverovatna repertoarska otkrića za našu malu sredinu i goste u publici. Sve njih veže vođstvo klarinetriste Mata Bekavca i od prošle godine fantastične flautistkinje Irene Grafenauer. Pored njih, na ovogodišnjem Somusu 2. juna imamo čast da ugostimo pijanistu Aleksandra Madžara, koga mislim da ne treba posebno predstavljati, sa najznačajnijim delima klavirske literature kao što su 4. Šopenove balade, Ravelov „La Vals” ... – kazao je umetnički direktor ovog internacionalnog festivala, pijanista Mihajlo Zurković.
Festival će otvoriti dva interesantna kamerna dela napisana u formi svite: „Pozivnica u dvorac” Frensisa Pulanka inspirisana istoimenom predstavom i „Priča o vojniku” Igora Stravinskog koju je napisao za predstavu istog naziva koja se „čita, svira i igra”. Uz muzičare Pera Rundberga, Willa Hagena i Mateta Bekavca, narator ce biti Zijah Sokolović.
- Naša mala „Somus familija” će nam doneti dve večeri kompozitora koji su stvarali uz Dunav od Nemačke, preko Austrije, Mađarske, Srbije i Rumunije uz dela inspirisana romskim, mađarskim, nemačkim, rumunskim, srpskim i jevrejskom folklorom. To će biti svojevrsni poklon regiji u kojoj živimo i narodima koji u njoj žive. Veče koje smo nazvali „Ukus Italije” donosi nam dva koncerta u istom danu: koncert gitariste Lucijana Pompilija od 18 sati, a zatim od 20 časova koncert pijaniste Lorenca di Bele – naveo je Zurković.
Ove godine, neće izostati ni ciklus posvećen našem savremenom kompozitoru, a to je Aleksandra Vrebalov. U okviru programa za decu planirana je „Priča o vojniku” Stravinskog sa Zijahom Sokolovićem. Za kraj festivala predviđeno je veče sevdaha sa velikim zvezdama ove vrste muzike iz celog regiona:
- Mustafa Šantić i Vanja Radoja - osnivači kultnog benda „Mostar Sevdah Reunion”, Boško Jović gitarista koji redovno nastupa sa Amirom Medunjanin, Edinom Karamazovim, Stjepanom Hauserom iz dua „2 cellos”, su se okupili samo zbog nastupa na Somusu i sa vokalom Jelenom Jakovljević i Matetom Bekavcem našoj publici će pružiti nezaboravan doživljaj – naglasio je Mihajlo Zurković
Generalni pokrovitelj Somusa je Grad Sombor. Cena karte za koncert je 400 dinara, dok komplet karata košta 2.000 dinara. Za „Koncert u žitu” i Dečiji program ulaz je slobodan, a karte će biti u prodaji od subote 25. maja na blagajni pozorišta. Detaljan program Somborskih muzičkih svečanosti dostupan je na sajtu festivala.
@ Sre, 22.05.2019. 16:51
aleksandar madžar aleksandra vrebalov boško jović irena grafenauer jelena jakovljević koncert u žitu mate bekavac mihajlo zurković mustafa šantić sombor somus somus - somborske muzičke svečanosti vanja radoja zijah sokolović
Prethodna vest Sledeća vest