SOMUS u znaku Dunava

Osme Somborske muzičke svečanosti biće održane od 1. do 7. juna.

Foto 35690Foto 30627 Pošto se ove godine Somus dešava u junu, četiri od deset koncerta biće na otvorenom: dva u dvorištu Županije, jedan na salašu i jedan u dvorištu muzeja. Koncerti će biti održani i na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, u Svečanoj sali Gradske kuće i u holu Sokolskog doma.
Somus će biti otvoren 1. juna u dvorištu Županije u 20 časova koncertom pod nazivom „Krojač vlastite sreće” kada će nastupiti: Mate Bekavac, klarinet (Slovenija), William Hagen, violina (SAD), Per Rundberg, klavir (Švedska) i Zijah Sokolović, narator (BiH).
Sutradan, u Svečanoj sali Gradske kuće u 20 časova koncert „Princ klavira” izvešće Aleksandar Madžar, klavir (Belgija/Srbija). Na istom mestu i u isto vreme dan kasnije planiran je koncert „Niz Dunav 1”, a nastupiće Mate Bekavac, klarinet (Slovenija), Irena Grafenauer, flauta (Slovenija), William Hagen, violina (SAD), David Castro Balbi (Francuska), Timoti Rido, viola (Velika Britanija), Ivan Karizna, violončelo (Belorusija) i Per Rubdberg, klavir (Švedska). U istom sastavu ovi umetnici će četvrtog dana festivala (4. jun) u 18 sati održati koncert „Niz Dunav 2”, nakon kojeg u 20 sati sledi „Koncert u žitu na Somus-u”- „Niz Dunav 2 - After party” na Dida-Hornjakovom salašu.
„Ukus Italije” naziv je prvog koncerta koji je zakazan za 5. jun u 18 časova u Gradskom muzeju Sombor a predstaviće se Lučijano Pompilijo, gitara (Italija). Nakon njega, u 20 časova u Svečanoj sali Gradske kuće nastupa Lorenco Di Bela, klavir (Italija).
Ciklus „Naši stvaraoci” (6. jun) posvećen je kompozitorki Aleksandri Vrebalov (SAD/Srbija). Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 20 časova nastupiće TAJJ kvartet (Aleksandra Krčmar Ćulibrk - I violina, Jovanka Mazalica - II violina, Jelena Filipović - viola i Timea Kalmar - violončelo) i pijanista Mihajlo Zurković, a program će zajedno sa autorkom voditi muzikološkinja Ira Prodanov Krajišnik.
Planiran je i ciklus za najmlađe „Dečija posla” (7. jun, velika scena Narodnog pozorišta u 11 sati). Ove godine u pitanju je delo koje je napisao I. Stravinski: „Priča o vojniku”,a koje će izvesti Mate Bekavac, klarinet (Slovenija), William Hagen, violina (SAD), Per Rundberg, klavir (Švedska) i Zijah Sokolović, narator.
Festival će biti zatvoren koncertom „Tananost Balkana” (7. jun, dvorište Županije u 20 časova). U pitanju je veče sevdaha osmišljeno „njuhom” velikog umetnika: posle dve nezaboravne večeri u Sloveniji, Mate Bekavac ponovo okuplja istaknute poznavaoce sevdaha: Boško Jović, gitara (BiH), Mustafa Šantić, harmonika (BiH), Vanja Radoja, violina (BiH), Jelena Jakovljević, vokal (Srbija) i Mate Bekavac, klarinet, duduk (Slovenija).
@ Sre, 15.05.2019. 17:00
ira prodanov krajišnik irena grafenauer mate bekavac mihajlo zurković sombor somus tajj kvartet zijah sokolović
Prethodna vest Sledeća vest