Koncert „Stabat Mater”

Kulturni centar Laza Kostić organizuje u sredu, 24. aprila, koncert „Stabat Mater” (Giovanni Battista Pergolesi).

Na koncertu u crkvi Svetog Stjepana kralja (Karmelićanska crkvaFoto 35482 ) učestvovaće: Jana Jovanović, sopran, Nataša Rašić, mecosopran i Marija Družijanić, orgulje. Đovani Batista Pergolezi (Giovanni Batista Pergolesi) je bio italijanski kompozitor, violinista i orguljaš (Jezi, 4. I 1710. - Pocuoli, 16. III 1736.). Prva znanja iz muzike stekao je u rodnom mestu kod mesnih muzičara, a potom je kompoziciju i violinu studirao na Konzervatorijumu u Napulju. Bio je jedan od najvažnjih kompozitora bufo opere. Za svog veoma kratkog života komponovao je deset opera, veliki broj oratorijuma, kantata, trio sonata i koncerata.
„Stabat Mater” je jedno od njegovih najpoznatijih dela, komponovano 1736. godine, u poslednjim nedeljama Pergolezijevog života, na tekst čuvene srednjovekovne sekvence Stabat Mater dolorosa (Stajaše mati u bolu). Delo je našlo svoju primenu i na filmskom platnu. Korišćeno je u mnogobrojnim filmovima od kojih su najpoznatiji Farinelli i Amadeus.
Početak koncerta je u 18 časova.
@ Uto, 16.04.2019. 11:23
"stabat mater" crkva svetog stjepana kralja giovanni battista pergolesi jovanović jana karmelićanska crkva kulturni centar “laza kostić” marija družijanić nataša rašić sombor
Prethodna vest Sledeća vest