In memoriam - Ivan Pavić

Ivan Pavić iz somborskog Pokreta gorana preminuo je u ponedeljak, 11. marta. Ivan Pavić je bio čovek koji nas je učio da volimo i čuvamo prirodu, našu okolinu, učio nas je kulturi života. Povodom smrti Ivana Pavića Pokret gorana Sombor objavio je saopštenje koje prenosimo u celosti.

Foto 26233Foto 2617811. marta 2019. godine napustio nas je čovek koji je bio sinonim za volontera i aktivistu. Ime i delo Ivana Pavića ostaće zauvek vezano za organizaciju Pokreta gorana Srbije. Učestvovao je u njegovom osnivanju, razvoju, reorganizaciji i preporodu. To je bio njegov život.
O Pokretu gorana se sa simpatijama govori, ali je malo onih koji znaju zašto je formirana ova organizacija, čime se bave, kako su organizovani Pokreti, koje su rezultate postigli i kakvo im je mesto u ekološkom pogledu.
Prve  akcije  Pokreta gorana u Srbiji odigrale su se u oktobru 1960. godine. Povod je bilo loše stanje šuma, velike površine goleti i degradacija zemljišta. Prethodilo im je proučavanje stanja na terenu. Nova društvena organizacija opredelila se za specifične programske ciljeve, metode i oblike delovanja. Pošumljene su goleti, obnovljene livade i pašnjaci, podignuti su vanšumski zasadi, u goranskim rasadnicima godišnje se proizvodilo oko tri miliona sadnica četinara, lišćara i ukrasnog šiblja.
Ivan Pavić je od početka bio uključen u nastanak i razvoj Pokreta gorana. Kao tehnički sekretar,  omladinac, tada je imao 20 godina, posle kao aktivista i volonter. Učestvovao je u osnivanju Opštinske konferencije Pokreta gorana Sombora. Ostao je aktivan i kao počasni član sadašnjeg Opštinskog odbora Pokreta gorana Sombor. Dosledan u svom aktivizmu ostaće u sećanju mnogih generacija – onih koje su rasle sa svešću o prirodi i onih koji su je izgubile – njegovo ime asocira na šume, ekologiju, akcije, volonterski rad. Kolika je bila njegova posvećenost i ljubav prema svemu što je radio za goranski pokret govori i to što je svojoj deci dao imena Gorana i Goran. Zahvaljujući takvom životnom opredeljenju Ivana je 2015. godine podržalo 37 predlagača za dobitnika Oktobarske nagrade, kao posebno priznanje za izuzetne rezultate u višedecenijskom doprinosu na uređenju i zaštiti životne sredine. Sarađivao je sa školama, javnim preduzećima, udruženjima, sportskim klubovima. Dobitnik je najviših državnih priznanja kao volonter u Pokretu gorana Srbije. Ivan Pavić rođen je 20. avgusta 1940. godine u Svetozaru Miletiću.
@ Sre, 13.03.2019. 00:58
društvo in memoriam ivan pavić pokret gorana sombor sombor
Prethodna vest Sledeća vest