Istog dana otpušteni predsednici dva sindikata u Severtransu!

Aleksandru Đurišiću, predsedniku Ujedinjenog sindikata Severtrans AD i Mirku Erdelju, predsedniku Samostalnog sindikata Severtrans AD juče su uručeni otkazi ugovora o radu u matičnom preduzeću.

Foto 35155 Direktorka Snežana Cico, je u oblazloženju odluke o otkazu napisala da je u oba slučaja došlo do povrede radnih obaveza od strane zaposlenih jer su 27. novembra 2018. godine Ministarstvu privrede RS uputili dopis „sa grubim neistinama i uvredljivim podacima o poslodavcu i rukovodstvu poslodavca - Peticiju za smenu generalnog direktora Snežane Cico i kompletnog preduzeća Severtrans AD Sombor”. Takođe, navedeno je da su zloupotrebili položaj, odnosno da su o upućivanju peticije odlučili samovoljno bez pristanka članova sindikata - piše između ostalog u obrazloženju otkaza o radu koje je identično za oba sindikalna lidera. 
Peticija, kako kažu otpušteni Đurišić i Erdelj, prošla je sve strukture obe sindikalne organizacije i njeno usvajanje ni na koji način nije sporno. Kažu da direktorku Cico, ipak pre svega, boli istina, koja je sažeta u peticiji članova Samostalnog i Ujedinjenog sindikata Severtrans AD. Po njihovim rečima, zahtevi u peticiji za hitnu smenu direktorke i rukovodstva su vrlo osnovani i realni, a odnose se na loše stanje voznog parka i neispravna vozila kojima se dozvoljava da budu uključena u saobraćaj, konstantan mobing koji se vrši prema zaposlenima, zabranu izdavanja dokumentacije zaposlenima (ugovori o radu), nepoštovanje pravilnika Severtrans AD, malverzacije i prikrivanje ogromnih kazni koje preduzeće plaća zbog neispravnosti vozila i putnih isprava u inostranstvu. Sagovornici SOinfo.org portala kažu da su peticiju upotpunili odgovorom na direktorkino upozorenje na postojanje razloga za otkaz ugovora o radu, koje im je uručeno 6. februara. Tada smo direktorki ukazali da je njeno „upozorenje” samo još jedan vid zastrašivanja, koje je sprovođeno i nad drugim članovima sindikalnih organizacija. Takođe, naveli smo da se odgovorno odnosimo samim tim što smo Ministarstvo privrede RS upozorili da se ne poštuju prava zaposlenih i da se zbog tehnički neispravnih vozila, vozači i putnici, među kojima je velik broj dece i mladih, dovode u realnu opasnost
Aleksandar Đurišić i Mirko Erdelj su preneli da će materijalne dokaze, ukoliko nadležno Ministarstvo privrede ne prihvati peticiju, i hitno ne smeni direktorku i rukovodstvo Severtransa, u nastavcima, predstaviti javnosti. Podsetili su da je samo SOinfo.org u nekoliko navrata pisao o požarima u autobusima Severtransa, zatim o zapleni vozila u Nemačkoj, te da je to samo jedan mali deo negativnih dešavanja u preduzeću. Oni su ovim putem pozvali direktorku da, za početak, kada već toliko vodi računa o preduzeću, odgovori zašto vuče poslovne poteze u korist konkurencije i na izuzetno frekventnoj liniji podiže cenu karte u trenutku kada je konkurent smanjuje?
@ Čet, 28.02.2019. 06:00
aleksandar đurišić direktorka mirko erdelj mobing peticija za smenu generalnog direktora snežane cico i kompletnog preduzeća severtrans ad sombor privreda severtrans ad snežana cico sombor ugovor o radu zabrana izdavanje dokumentacije
Prethodna vest Sledeća vest