Izuzetno interesovanje za turnir u briškulama

Kolonizacijom davne 1946. godine, kada su sa Velebita i Bukovice došli u ravnu Bačku, naselje Stanišić, žitelji dalmatinskih sela i zaseoka, sa sobom su doneli i mnoge običaje. Čuvaju ih i neguju, te pokušavaju da prenesu na mlađa pokolenja.

Foto 34855 Jedno od njih su i „briškule”, poznata kartaroška igra, koja okuplja meštane na druženje i prekraćuje duge zimske noći i previše slobodnog vremena dok traje zimska pauza za poljoprivredna domaćinstva. Ovim vidom druženja i zabave popunjava se praznina i nedostatak mnogih kulturnih, sportskih i drugih sadržaja za kojim vapi svakom selo u ove zimske dane. Razvoj tehnologije i mogućnost da svako domaćinstvo danas poseduje radio, televizor, kompjuter, mobilni telefon ne ostavljaju dovoljno prostora za druženju, pre svega po kućama, i žive razgovore, kako se to nekad radilo. Svetozar Zore Ogar, pokušao je na svoj način da se suprostavi toj pojavi.
Žitelj Stanišića i pasionirani igrač Briškula došao je pre par godina na ideju da svoj i hobi svojih prijatelja, proširi na što veći broj ljudi u selu i da napravi zvanično takmičenje u kartaškoj igri sa „talijankama”. Reklo bi se da je uspeo, i od skromnog početka pre četiri godine, danas turnir ima sve veći broj učesnika i prevazišao je lokalne okvire. Za ovogodišnje takmičenje se tražila stolica više, a na ullici gotovo da nije bilo slobodnog parking mesta. Atmosfera je bila prava takmičarska, pretpraznična, druženje za pamćenje. Pobednici su svi koji su se latili i promešali „talijanke”, a ostaće zapisano da su diplome sa posvetom dobili Slaviša Ogar (Veternik) i Aleksa Ogar (Obrovac). Njima je kao prvoplasiranima pripalo i po 50 evra od organizatora. Stanišićani Mijo Barišić i Duća Bosnić su bili drugi, a njihove komšije iz mesta, Stevo Kolar i Aleksandar Drča su treći. Naredni turnir zakazan je za kraj 2019. godine. Pretpostavlja se da će on oboriti sve dosadašnje rekorde po broju učesnika.
Izvor: Vinko Janković | @ Pet, 11.01.2019. 06:00
aleksa ogar aleksandar drča briškule društvo duća bosnić mijo barišić sela slaviša ogar sombor stanišić stevo kolar svetozar ogar zore
Prethodna vest Sledeća vest