Štrajk zaposlenih u Katastru

Posle neuspešnih pregovora sa poslovodstvom, zaposleni, u većini, Službi za katastar širom Srbije, stupili su u štrajk. Obaveštavaju se građani da će zbog radnji koje poslovodstvo preduzima prema učesnicima štrajka u narednom periodu u većini Službi za katastar rad zaposlenih biti prekinut u potpunosti. Time će biti dovedena u pitanje i mogućnost izdavanja dokumenata za ugrožene kategorije za potrebe zdravstvenog i socijalnog osiguranja građana, za šta odgovornost snosi poslovodstvo RGZ-a - piše u saopštenju sindikata.

Foto 8788Foto 14725- Štrajk koji se od 24. decembra godine sprovodi u više od 100 Službi za katastar u Republici Srbiji je pokazao čvrstu rešenost zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu da se kao i u prethodnim sličnim situacijama bore i izbore za svoja narušena prava i status, koji se godinama urušava i unižava. Besomučna kampanja poslovodstva RGZ-a protiv organizatora štrajka, Jedinstvene organizacije sindikata i Sindikata Nezavisnost RGZ-a i zaposlenih koji su uzeli učešće u štrajku nije pokazala rezultate. Preostale Službe za katastar koje nisu u štrajku, izložene su pritiscima poslovodstva RGZ-a kao i delu sindikata koji je pod direktnim uticajem i kontrolom direktora RGZ-a. Nastupi u medijima i izjave poslovodstva i njegovih sindikalnih marioneta koji pokušavaju da opravdano nezadovoljstvo zaposlenih prikažu kao političku zloupotrebu radnika od strane sindikata je najdrastičniji primer pritiska na sindikate i kršenja prava na sindikalno delovanje. Bez ijednog konkretnog dokaza, članovima Štrajkačkog odbora se lepe etikete i pripisuju politički mentori. U odnosu na zakonitost štrajka iznose se potpuno proizvoljne i netačne konstatacije i pored činjenice da su sve radnje sindikata, kod organizacije štrajka preduzete u propisanim rokovima i u skladu sa zakonom. Štrajk zaposlenih u RGZ-u nema ama baš nikakvu pčolitički pozadinu, a naročito ne, bilo kakve mentore izvan RGZ-a.
Normalno je da se poslodavcu ne dopada odluka o štrajku ali nije normalno da se u borbi protiv štrajkača pored ogoljene sile kojom raspolaže, koristi i neistinama i proizvoljnostima. Neistine izrečene od najodgovornijih predstavnika bilo koje organizacije, veoma loše govore o samoj organizaciji. Republički geodetski zavod koji pored svih problema i poteškoća obavlja izuzetno važne poslove za građane i državu u celini ne zaslužuje da se sa njegovih najviših pozicija blate zaposleni koji u njemu pregalački rade. Svi rezultati koji su postignuti u poslednjih nekoliko godina su proizvod rada zaposlenih. Ti isti izgleda nemaju druga prava osim da rade i ćute. Dok svim drugim službenicima primanja rastu zaposlenima u RGZ-u se smanjuju. Više od 10 godina RGZ funkcioniše sa manjkom kadrova koji je dorastao i do 27 odsto, a poslovi su uvećani višestruko. Primanja zaposlenih su u odnosu na 2012 godinu niža za skoro 20 odsto. Rezultati koje je prepoznala Svetska banka i druge međunarodne institucije su izuzetni o čemu svedoče i brojne pohvale. Ono što vidi Svetska banka izgleda da ne vidi Vlada RS, pa na zahteve sindikata ne reaguje više godina u nazad. Čak se i Sporazumi koji su potpisani od strane predstavnika Vlade RS ne poštuju. U takvim okolnostima sindikati koji pokušavaju da pokrenu neke stvari i poboljšaju položaj zaposlenih, postaju žrtve i meta poslodavca. Možda je to i uloga sindikata ali u nekim uslovima u kojim se pored zakona poštuju i kodeksi, pre svega državne službe. U uslovima hajke i progona sindikalnih aktivista uz razna etiketiranja i lažne optužbe ostaje samo da se iznosi istina od koje ne može da se pobegne. Sindikati RGZ-a nemaju i ne žele da beže od žalosne istine koja prati zaposlene u ovoj instituciji. A to je, da u periodu od 2002. godine do danas, ni jedna Vlada RS nije suštinski razmotrila značaj i poziciju RGZ-a. Prelazna i iznuđena rešenja dovela su do problema zbog kojih je došlo do prethodnih šest kao i do ovog štrajka. Ostaje nada da će ovoga puta nadležni konačno početi da se bave pitanjima od značaja za rad i status ove veoma važne institucije. Sindikati su još jednom pokrenuli inicijativu za nastavkom pregovora uz uslov da se odmah povuku sve odluke poslodavca pokrenute protiv učesnika u štrajku i članova štrajkačkog odbora - saopštili su iz Štrajkačkog odbora Republičkog geodetskog zavoda.
@ Sre, 26.12.2018. 13:02
jedinstvena organizacija sindikata katastar privreda republički geodetski zavod sindikat nezavisnost rgz službe za katastar socijalno osiguranje sombor štrajk zdravstveno osiguranje
Prethodna vest Sledeća vest