Objavljena zbirka priča Čedomira Janičića

U izdanju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” nedavno je objavljena zbirka priča Čedomira Janičića, istoričara umetnosti i kustosa Gradskog muzeja Sombor.

Foto 34767 „Et in Arcadia Ego” je zbirka priča Čeodmira Janičića koja se u nešto izmenjenom obliku i elektronskom formatu pojavila početkom 2015. U pitanju je zbirka od 14 priča nastalih u većem vremenskom rasponu koji obuhvata period tranzicije, kraj jugoslovenske Arkadije (Arkadija - pastirski predeo u sredini Peloponeza, u grčkoj mitologiji postojbina boga Pana, zemlja jednostavnih, priprostih i poštenih ljudi, prim. nov.) i početak novog, umreženog doba. Zbirka pokazuje nemogućnost zasnivanja novih arkadija bez obzira da li se radilo o intimnim uspomenama, ideološkim rajevima na zemlji, begu u umetnost, očekivanjima od drukčijih geografskih i istorijskih ambijenata od onih u kojim živimo.
Čedomir Janičić rođen je 1967. godine u Zadru. Osnovnu i srednju školu završio je u Somboru. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomirao je istoriju umetnosti. Objavljuje poeziju i prozu u književnim časopisima i onlajn portalima. Zastupljen je u nekoliko regionalnih zbornika proze i poezije. Sa tri kratke priče zastupljen je u knjizi „Otisci srca planete” (Beografiti, 1995), nagrađen je za priču „Vitez, Servantes, đavo &...”;  kao i u Zbirnoj antologiji najlepših ostvarenja sa konkursa za kratku priču na jednoj stranici, koju su priredili D. Albahari, M. Pantić, P. Lazić i V. Pavković. Pesme „Dan prvi” i „Kopelija” nagrađene su prvom nagradom ‒ Zlatni kladenac, Književnog kluba Kiprijan Račanin za 2017. Objavio je e-knjigu priča „Et in Arcadia Ego”, u izdanju Media Art Content iz Novog Sada, 2015. godine. Radi kao muzejski savetnik istoričar umetnosti Gradskog muzeja Sombor.
@ Sre, 26.12.2018. 02:08
čedomir janičić društvo e-knjiga et in arcadia ego gradska biblioteka "karlo bijelicki" istoričar umetnosti knjiga književnost kultura sombor zbirka priča
Prethodna vest Sledeća vest