Među deset testiranih gradova

Gradonačelnica je učestvovala je na okruglom stolu povodom završetka projekta „Informaciona bezbednost i zaštita podataka ličnosti na lokalu”, koji je održan u Palati Srbije.

Foto 34731 Grad Sombor je jedan od deset gradova koji su sproveli projekat čiji je cilj bio provera kvaliteta zaštite podataka građana na nivou lokalnih samouprava, te su osim istraživanja, sprovedeni i pen-testovi bezbednosti IT sistema, sajtova i aplikacija. - Sombor, Kragujevac, Užice, Vranje, Pirot, Šabac, Požarevac, Zrenjanin, Vrnjačka Banja i Pećinci prve su lokalne samouprave u kojima su stručnjaci za informacionu bezbednost u saradnji sa nadležnima simulirali kontrolisan hakerski napad. Ovih deset lokalnih samouprava čine pionire informacione bezbednosti i njihov proces zaštite podataka zapravo tek počinje - rekao je Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije.
Pen-testiranje bi trebalo redovno da sprovode jednom godišnje, što je i preporuka svim opštinama i gradovima u Srbiji, imajući u vidu da ubrzan razvoj informacionih tehnologija iz dana u dan donosi nove pretnje i zahteva stalna prilagođavanja. Gradonačelnica Sombora, kao i predstavnicima ostalih lokalnih samoupravama koje su u okviru projekta sprovele sigurnosno pen-testiranje, uručen je izveštaj sa analizom stanja i preporukama za bolju zaštitu IT sistema od zloupotreba. SOinfo.org je lokalnoj samoupravi uputio nekoliko pitanja o ishodu testiranja i planovima za dalji razvoj ovog sektora. 
@ Čet, 20.12.2018. 06:00
društvo dušanka golubović gradonačelnica informaciona bezbednost i zaštita podataka ličnosti na lokalu it sistemi kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu vlade srbije mihajlo jovanović pen testovi sombor
Prethodna vest Sledeća vest