Skup o zapošljivosti osoba sa mentalnim smetnjama

UG „Psihozon” je 17. oktobra priredilo okrugli sto čija tema je bila zapošljivost osoba sa mentalnim smetnjama.

Foto 34345 Skupu u Gradskoj kući prisustvovali su predstavnici Gradske uprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović”, Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki”, Zavoda za javno zdravlje Sombor, te nekoliko udruženja građana.
Cilj je bio da se razmene iskustva, sagledaju problemi i pronađu moguća rešenja za unapređenje položaja osoba sa mentalnim smetnjama. Zaključeno je da društvo vodi brigu o osobama sa psihičkim i psihijatrijskim problemima kroz različite usluge u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, te kratkoročnim aktivnostima civilnog sektora, ali se te osobe najčešće sagledavaju zajedno sa osobama sa invaliditetom, zbog čega se dešava da takve osobe neretko postaju „nevidljive” u socijalnom okruženju. Problem zapošljivosti je generalni i opšte poznati problem u našoj zajednici, a kada je reč o zapošljivosti osoba narušenog psihičkog zdravlja, problema je još više, zaključeno je na skupu u Gradskoj kući.
Razmatrane su mogućnosti i problemi zapošljavanja kroz modele socijalnog preduzetništva, radnih centara, javnih radova itd, sagledano kroz zakonsku regulativu i strateške dokumente na lokalnom nivou. Poseban akcenat je stavljen i na širu edukaciju građana o psihičkom zdravlju, radi stvaranja šire platforme, koja će biti dobar osnov za građenje svesti o psihičkom zdravlju, važnosti empatije, humanih i opšte dobrih društvenih vrednosti.
Okrugli sto je organizovao „Caritas” u sklopu projekta „Promene”, podržanog od strane Evropske unije, a uz lokalnu podršku „Psihozona”, člana Mreže za mentalno zdravlje „NaUm”.
@ Ned, 21.10.2018. 23:51
caritas društvo mentalna oboljenja okrugli sto projekat psihozon socijalna zaštita sombor zapošljavanje
Prethodna vest Sledeća vest