Građani „odlučuju” o trošenju novca od poreza

Javna tribina o uključivanju građana u proces donošenja odluka o trošenju sredstava prikupljenih po osnovu poreza na imovinu zakazana je za petak u 11 časova, u velikoj sali Županije.

Foto 7436- Tribina je zamišljena kao razmena mišljenja, a održavanjem tribine žele se podstaći građani, udruženja građana i druge organizacije, da se aktivno uključe u odlučivanje o trošenju budžetskih sredstava ostvarenih naplatom poreza na imovinu, jer je to prihod koji se u celini koristi u lokalnoj samoupravi. Učesnici tribine imaće mogućnost da iskažu svoje mišljenje i ocene Akcioni plan za uključivanje građana u proces donošenja odluka o trošenju sredstava prikupljenih po osnovu poreza na imovinu 2018-2021, popunjavanjem anketnog listića, ali i tokom javnih konsultacija - objavljeno je na zvaničnom sajtu grada. Nažalost, izostala je ozbiljnija najava predstavljanja navedenog Akcionog plana, a samim tim i „prvi cilj” tog dokumenta, dobra informisanost građana, kako bi mogli da učestvuju u procesu odlučivanja o trošenju sredstva prikupljenih po osnovu poreza na imovinu.
- Informisanost je preduslov bilo kakvog učešća građana u procesu odlučivanja. Da bi građani mogli da učestvuju u demokratskom procesu vršenja javnih poslova i da bi bili istinski aktivni subjekt u kontroli organa vlasti, oni moraju imati uvid u informacije kojima raspolažu ti organi. Informisanje građana predstavlja prvi stub neposrednog učešća građana uprocesukreiranja i donošenja odluka u lokalnoj sredini - piše u Akcionom planu, koji će upetak na javnoj tribini biti predstavljen građanima Sombora. Kako se navodi u SWOT analizi trenutne slabosti grada Sombora, kada su je u pitanju javno trošenje sredstava i učešće građana navedeni su: nedovoljna edukacija službenika, nedovoljno dobra komunikacija između odeljenja, nedovoljni resursi, inertnost građana, nerazvijena svest o značaju informisanja, konsultacije i učešća građana, pretežno nefomalna interna komunikacija, neiskorišćenost postojećih kanala komunikacije za dvosmernu komunikaciju, nedostatak redovne komunikacije sa poslovnim sektorom, odnosno nepostojanje mehanizama za praćenje i merenje učinka komunikacijskih aktivnosti. Autori Akcionog plana su predočili da su najveće pretnje čitavom procesu implementacije mogu biti: spor proces promene svesti, loš stav građana o gradskoj administraciji, odliv mladih ljudi i stručnjaka, nerazvijena svest građana o potrebi uspostavljanja dvosmerne komunikacije, te nemogućnost angažovanja adekvatnih kadrova koji bi se bavili komunikacijom. SWOT analizom, kao snaga, organa lokalne samouprave evidentirano je iskustvo u pripremi i realizaciji projekata, posvećenost poslu, stručnost, znanje i iskustvo... Dok ne počne realizacija Akcionog plana za uključivanje građana u proces odlučivanja o trošenju sredstva prikupljenih po osnovu poreza na imovinu podsećamo nadležne u Županiji da zvaničnmi tviter nalog, koji bi trebalo da bude među najznačajnijim karikama informisanja građana, ne radi od marta, odnosno punih šest meseci.
Preobimnom programu tribine, koja je zakazana za petak u 11 sati u svečanoj županijskoj sali, biće pridodato i predstavljanje ovogodišnjeg projekta „Participativno budžetiranje”, kao i okvirnom kalendaru dešavanja.
@ Čet, 13.09.2018. 02:10
akcioni plan društvo informisanje građana javna tribina kultura participativno budžetiranje porez na imovinu privreda sombor
Prethodna vest Sledeća vest