Koraci ka smanjenju nasilja nad decom

Somborski edukativni centar poziva sve zainteresovane građane, stručnjake, predstavnike nevladinih organizacija, predstavnike obrazovno-vaspitnih ustanova, ustanova socijalne zaštite kao i donosioce odluka da prisustvuju stručnom skupu i svojim predlozima doprinesu kvalitetu predloga dopune akcionog plana koji se odnosi na prevenciju nasilja nad decom.

Foto 33773 Stručni skup na kome će biti predstavljen nacrt predloga dopune akcionog plana Strategije razvoja socijalne zaštite Grada Sombora u oblasti prevencije nasilja nad decom održaće se u petak, 29. juna u zgradi Županije (sala 142, prvi sprat) od 13 časova. Zainteresovani za učešće na skupu mogu se prijaviti do četvrtka 28. juna putem imejla: secprijave@gmail.com. - Grad Sombor, iako je lider u Srbiji među gradovima po kvalitetu politika za zaštitu dece od nasilja, i dalje se suočava sa ovim problemom, a aktuelna Strategija razvoja socijalne zaštite ne sadrži mere i aktivnosti za primarnu prevenciju nasilja nad decom. Za socijalnu zaštitu na godišnjem nivou Grad Sombor izdvaja više od 100 miliona dinara, međutim, trošenje tih sredstava nije usklađeno sa merama iz Strategije, a na gradskim konkursima za soc-humanitarne programe udruženja i programe za decu zanemarljivo mali broj projekata ima komponentu primarne prevencije nasilja nad decom - piše u pozivu.
Smanjenju svih oblika nasilja nad decom značajno se može doprineti povećanjem kvaliteta i broja programa primarne prevencije i aktivnosti koje bi zajednički sprovodile organizacije civilnog društva u saradnji sa nadležnim ustanovama. Somborski edukativni centar u upravo zbog toga pokrenuo je inicijativu „Građani Sombora u akciji za prevenciju nasilja nad decom” kako bi uticali na odbornike Skupštine grada da do kraja septembra 2018. godine usvoje dopunu akcionog plana Strategije razvoja socijalne zaštite koja će sadržati preventivne mere i aktivnosti u oblasti zaštite dece od nasilja koje će sprovoditi organizacije civilnog društva u saradnji sa nadležnim institucijama i ustanovama. Takođe, cilj je i da se u budžetu Grada Sombora za 2019. godinu opredeli minimum 1,5 milion dinara namenjenih finansiranju projekata organizacija civilnog društva kojima će se sprovoditi aktivnosti definisane delom akcionog plana Strategije koji se odnosi na prevenciju nasilja nad decom.
@ Uto, 26.06.2018. 03:39
društvo građani sombora u akciji za prevenciju nasilja nad decom nasilje nad decom socijalna zaštita sombor somborski edukativni centar strategija razvoja socijalne zaštite grada sombora
Prethodna vest Sledeća vest