Ptičiji pev kroz klasične kompozicije

Francuski umetnici - “pevači ptica” Žan Buko i Džoni Ras u saradnji sa pijanistikinjom Lidijom Bizjak i violinistkinjom Ženevjev Lorenso, koristeći pesmu ptica kao osnovnu inspiraciju i spajajući je sa klasičnom muzikom, izveli su na Dida-Hornjakovom salašu prvi put u Srbiji i ovom delu Evrope koncert “Simfonija ptica”.

Foto 33772Foto 33770 Na nastupu kraj Sombora, na Dida Hornjakovom salašu, u ponedeljak, 25. juna oni su svoju imitaciju ptica „uskladili” i sa zvucima ptica našeg regiona. Više od 600 posetilaca uživalo je u ovom neobičnom i jedinstvenom koncertu pod vedrim nebom. Publiku su na početku pozdravili Peter Mraković i Mihajlo Zurković.
- Poštovana publiko, verujemo da čuvate u lepom sećanju prošlogodišnji, jedinstveni muzički događaj „Koncert u žitu” somborskog pijaniste Mihajla Zurkovića, kojim je zvanično označen početak leta u Somboru. Divno saglasje čoveka i prirode, harmonija prirodnog u muzici i muzičkog u prirodi - osnovna je ideja koju Humaitarna organizacija „Somborska budućnost” želi i dalje da razvija priređujući na početku svakog leta koncerte u prirodnom ambijentu. Na taj način želimo da razbijemo percepciju klasične muzike kao elitističke umetnosti uz neposrednost i jednostavnost njenog izvođenja i recepcije, te da izvođenjem u najrazličitijim ambijentima ispitamo nove mogućnosti doživljavanja klasične muzike. Ukratko – klasika svuda i svima! „Koncert u žitu - Simfonija ptica” je zamišljen kao omaž pticama, tim virtuoznim bićima, neumornim putnicima, koji traže vaskrsnuće kroz godišnja doba i koje su inspirisale mnoge muzičare. Priroda je osnovni element muzike, obzirom da je čoveku dala inspiraciju za imitiranje njenog ritma i pevanja. Zato je sasvim prirodno da je muzika izrečena pesmom ptica ta koja budi duboka i primitivna osećanja. Humanitarna organizacija „Somborska budućnost” želi da ovim koncertom ukaže na moguć i potreban preplet prirodnog, nepatvorenog i visokoestetizovanog muzičkog izraza, da potvrdi da osnov lepote postoji svuda u svetu i da je potrebna samo volja i želja da se ona utvrdi, spozna i uobliči - rekao je Peter Mraković.
Koncert „Simfonija ptica” izveden je u četiri čina: Pojavljivanje, Ljubav, Borba i vaskrsnuće i Finale. Na programu su bile kompozicije Granadosa, Bartoka, Vilijamsa, Krajslera, Satia, Šuberta, Sen-Sansa, Stravinskog, Kazalsa, Debisija i Čajkovskog. Generalni pokrovitelj koncerta bio je Grad Sombor.
@ Uto, 26.06.2018. 08:05
dida hornjakov salaš džoni ras humanitarna organizacija somborska budućnost kultura lidija bizjak mihajlo zurković peter mrakovič sombor umetnost žan buko ženevjev lorenso
Prethodna vest Sledeća vest