Hodogrami do vizije i opšteg cilja

Održane javne rasprave o dva strateška dokumenta bitna za razvoj Sombora. Prenosimo zvaničan izveštaj.

Foto 33702 Obzirom da je turizam značajan i bitan deo Strategije održivog razvoja grada Sombora, najpre je prezentovan Nacrt programa razvoja turizma za period 2017-20125 godine. Učesnike rasprave pozdravio je Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Sombora, a Nacrt programa razvoja turizma prezentovali su doc. dr Branko Kresojević i doktorand Danijela Vićentijević, stručnjaci Agencije za konsalting i menadžment „Savetnik u turizmu”. Rečeno je da se izradi Programa pristupilo polazeći od Nacionalne strategije razvoja turizma, kao i lokalnih dokumenata sa kojima Program razvoja turizma mora biti u saglasnosti. Rečeno je da Program razvoja turizma predstavlja saglasje dva paralelna turistička programa – jedan se odnosi na gradsko područje, a drugi na ruralno područje.
- Program nije spisak stručnih ideja i lepih želja. To nije formalni dokument, to je hodogram, koji korak po korak vodi od vizije i opšteg cilja ka pojedinačnim i posebnim ciljevima razvoja turizma - naveli su stručnjaci Agencije Savetnik u turizmu. Ivan Šimunov, pomoćnik gradonačelnice naveo je da je dostavljeno nekoliko predloga u pisanoj formi od strane UG Podunav iz Bačkog Monoštora, te da su neki prihvaćeni, a drugi nisu, sa čime su se saglasili i predstavnici ovog udruženja koji su prisustvovali raspravi. Na raspravi je rečeno i da bi program trebalo da sadrži i oblik tzv. vojničkog turizma, s obzirom na to da je više od pola miliona mladića tokom postojanja V.P. u Somboru prošlo kroz ovaj grad. Rečeno je da je ideja dobra i da će se konsultovati Ministarstvo odbrane. Dr Miroslav Stojsavljević, je izneo nekoliko zapažanja koja su se odnosila na ono šta nedostaje kako bi se turizam mogao uspešnije razvijati.
Nacrt revizije Strategije održivog razvoja grada za period od 2014. do 2020. prezentovali su mr Karlo Puškarica, konsultatnt Agencije MSM TIM d.o.o. i Tanja Todorović, ispred Centra za održivi lokalni i regionalni razvoj Waybridge. Rečeno je da temeljni dokument čija je revizija vršena nije sadržao indikatore, što je osnovni razlog što se nije moglo pristupiti merljivosti zadatog i realizovanog u periodu od 2014. do 2017. godine, te da „nije ni u redu da se sada ocenjuju ciljevi koji su zadati, jer ih je utvrdila druga politička grupacija”. Strategija je svakako politički dokument i sigurno će se realizovano ocenjivati, ali sa aspekta grupacije koja je utvrđivala i sprovodila određene zadatke kako bi se ostvarili ciljevi - kazao je mr Puškarica. Učestvujući u raspravi Dragan Nikodijević je zatražio da se Odboru Skupštine grada Sombora kvartalno podnose izveštaji o realizaciji zadatih ciljeva. Shodno utvrđenim procedurama, sledi izveštaj Gradskom veću o sprovedenim raspravama, nakon čega će biti utvrđeni i predlozi navedenih dokumenata.
@ Sre, 13.06.2018. 03:12
antonio ratković bački monoštor branko kresojević danijela vićentijević dragan nikodijević ivan šimunov karlo puškarica nacrt programa razvoja turizma privreda revizija strategije održivog razvoja grada sombora savetnik u turizmu sela sombor ug podunav
Prethodna vest Sledeća vest