Srpski telegraf drastično prekršio etički kodeks!

Saopštenje upravnog odbora Saveta za štampu.

Foto 27090- Objavljivanjem uznemiravajućih fotografija tela i povreda na glavi ubijene Jelene Marjanović na naslovnoj strani jučerašnjeg broja dnevnog lista Srpski telegraf drastično je prekršio Kodeks novinara Srbije, koji zabranjuje novinarima da koriste neprimerene, uznemiravajuće, pornografske i druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu. Srpski telegraf, suprotno Kodeksu, ne poštuje ni prava i dostojanstvo žrtve zločina, ali ni pravo na pretpostavku nevinosti osumnjičenog za ubistvo, čija je fotografija takođe objavljena uz tvrdnju da joj je on „smrskao glavu”.
Savet za štampu ocenjuje da ovakvo, krajnje neprimereno, neetičko i senzacionalističko „izveštavanje” ne samo da ni na koji način ne doprinosi boljem infomisanju javnosti, što je osnovni zadatak medija, već nanosi štetu, kako ljudima o kojima se izveštava, tako i čitavoj novinarskoj profesiji i javnom interesu - piše u saopštenju UO Saveta za štampu.
SOinfo.org podseća na rezultate somborskog konkursa za sufinansiranje medijskih projekata
@ Sre, 06.06.2018. 09:00
društvo informisanje jelan marjanović kodeks novinara srbije povreda etičkog kodeksa savet za štampu sombor srppski telegraf upravni odbor
Prethodna vest Sledeća vest