Blagoslovljeno mlado žito

U organizaciji UG „Bunjevačko kolo“ svečano je obeležen 25. april, praznik Svetog Marka, kada se među Bunjevcima tradicionalno blagosilja žito.

Foto 33538Foto 33537 Prema dugogodišnjoj tradiciji sveta misa je služena u crkvi Presvetog Trojstva. Na žitnom polju u Gradini, u okolini salaša domaćina, Ivana i Estere Bošnjak, župnik Josip Pekanović je blagoslovio žito. Prema crkvenom obredu, okrećući se na sve četri strane sveta, župnik je posvetio sva žitna polja plodne bačke ravnice.
Proslava Svetog Marka i blagoslov mladog žita je bunjevački običaj, kojim se neguje verovanje da će Sveti Marko sačuvati mlado žito od nevremena, kako bi letnja žetva bila što bogatija. Ovom tradicionalnom obredu prisustvovali su i predsednik somborskog Bunjevačkog kola Dejan Parčetić, potpredsednik udruženja Aleksandar Bošnjak, te članovi udruženja, meštani Gradine, gosti iz „Bunjevačke matice” iz Subotice i Bunjevačkog kulturnog centara „Subotica”.
@ Čet, 26.04.2018. 22:32
bunjevačko kolo bunjevci društvo estera bošnjak ivan bošnjak josip pekanović običaji folklor religija sombor sveti marko
Prethodna vest Sledeća vest