Luzitanija - inverzija normalnosti

NIN-ov roman 2017. godine biće predstavljen u Somboru.

Foto 33358Roman „Luzitanija” u Somboru će predstaviti sam autor Dejan Atanacković, predavač na nekoliko predmeta iz vizuelne umetnosti na univerzitetima u Firenci i Sijeni, kome je ovo bio prvi ozbiljan „iskorak” u književnost. Pored njega o knjizi će govoriti još Saša Rodojčić, Dragan Babić i Nataša Turkić. Promocija je zakazana je za subotu od 18 časova na dečijem odeljenju GB Karlo Bijelicki.
- Luzitanija, zamišljena kao utopijski roman, u osnovi je priča o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici tokom Prvog svetskog rata koja se nalazila u zgradi poznatoj kao Doktorova kula. Dom za s uma sišavše je tokom okupacije zvanično bio van nadležnosti okupatora koji je tu eksteritorijalnost dodelio bolnici, po svoj prilici, ne bi li se lišio komplikovanih obaveza. U romanu ta minijaturna teritorija postaje parlamentarna republika zasnovana na ukidanju neravnopravnosti između lekara i pacijenta, a pre svega na ideji da razum i ludilo nisu dve suprotstavljene okolnosti, već da se i razumu i ludilu jednako suprotstavlja ljudska glupost - piše u predgovoru NIN-ovog romana za 2017. godinu.
@ Čet, 22.03.2018. 08:19
dejan atanacković dragan babić gb karlo bijelicki kultura luzitanija nataša turkić nin-ova nagrada za roman godine saša radojčić sombor
Prethodna vest Sledeća vest