Različiti programi u godini jubileja

Povodom 120 godina od rođenja Milana Konjovića matična galerija priprema seriju događaja. Najavljeno je uramljivanje i prikazivanje do sada gotovo nepoznatih radova umetnika.

Foto 30849Galerija Milan Konjović, prvu u nizu manifestacija najavljuje za Dan Grada Sombora, 17. februara. Biće organizovana posebna izložba, koja nosi naziv „Slikarstvo Milana Konjovića od 1913 do 1918. godine”. - Radi se o slikama koje su stare 98, 100 i 102 godine, iz našeg fundusa i predstavljaju pravo bogatstvo, s obzirom „na značaj kulturnog dobra od velike važnosti” - prenela je Milena Rackov Kovačić, direktorka Galerije Milan Konjović, naglašavajući da će izuzetno interesantna biti i jesenja izložba, za Dan oslobođenja Sombora.
- Planiramo da kroz konkurse Ministarstva kulture RS i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu obezbedimo sredstva i uramimo i opremimo 59 dela (44 akvarela i 15 tempera) koje još niko nije video, sem nas zaposlenih, koji ih redovno svake godine, popisujemo. Ovo činimo baš u godini jubileja, jer su za 52 godine postojanja GMK, ove slike stajale u rafovima. Prikazivanjem publici u okviru naše tematske izložbe, biće prilika da se izložba postavi i u drugim gradovima, kako bi ljubitelji umetnosti videli i ovu tehniku kojom je stvarao maestro Milan Konjović - ispričala je direktorka. Ona je ovom prilikom najavila i gostovanje u Dubrovniku. - Našu izložbu „Dubrovnik, Mlini, Cavtat” odobrilo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Biće otvorena tokom maja u Umetničkoj galeriji u Dubrovniku. Posebno je značajna jer je čini 35 ulja na platnu iz umetnikove „crvene faze”. Dela su nastala baš u navedenim mestima, obzirom da je Konjović sa porodicom od 1930. do 1940. godine letovao i slikao baš tamo - objasnila je Rackov Kovačić.
Direktorka je podsetila da je u okviru saradnje Spomen zborke Pavla Beljanskog i Galerije Milan Konjović, 1. februara u Novom Sadu prikazan film Snežane Subić, „Jubileji” i predočila da će 21. oktobra, na godišnjicu smrti u Somboru biti organizovan okrugli sto „Reč, dve o slikarstvu Milana Konjovića”.
@ Uto, 13.02.2018. 08:30
120 godina od rođenja dubrovnik, mlini, cavtat galerija jubileji kultura milan konjović milena rackov kovačić slikarstvo milana konjovića od 1913 do 1918. godine snežana subić sombor spomen zborka pavla beljanskog umetnost
Prethodna vest Sledeća vest