Turistička aplikacija za slepe i slabovide

Sombor, kao nosilac, bio je domaćin otvarajuće konferencije projekta „Proširenje turističke ponude prilagođene slepim i slabovidim osobama – VISITUS” koji se kroz program prekogranične saradnje realizuju u partnerstvu sa opštinom Erdut i beogradskim Institutom ekonomskih nauka.

Foto 32751 Goste, pre svega organizacije slepih i slabovidih osoba, pozdravila je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, ističući da su svi projekti prekogranične saradnje od izuzetnog značaja za grad Sombor. - Ovaj projekat je značajan kako zbog finansijskih sredstava koja možemo ostvariti iz drugih fondova, tako i zbog pozitivnih iskustava koja se stiču kroz ovakve projekte. Ovaj projekat je namenjen slepim i slabovidim licima, ali se odnosi i na šire članove porodice, organizacije slepih i slabovidih, kao i okruženje. Projekat je značajan i za turističke radnike koji bi trebalo da osmisle odgovarajuću turističku ponudu. Vrednost projekta je oko 350.000 evra i iz ovih sredstava planirano je da se nabavi određena vrsta opreme koja će omogućiti da lica, kojima je projekat namenjen, na adekvatan način koriste turističku ponudu. Projekat traje 19 meseci i nadam se da će biti uspešno realizovan - prenela je gradonačelnica. Jugoslav Vesić, načelnik opštine Erdut je naveo da će ovo biti prvi projekat prekogranične saradnje u koji je uključena njegova samouprava.
Predstavljajući projekat VISITUS prof. dr Saša Bošnjak, menadžer projekta, je rekao da ima humani karakter i posvećen je isključivo slabovidim i slepim osobama. - Osnovu projekta čine mapiranje budućih turističkih destinacija koje će biti prilagođene posebnim tehnološkim rešenjima, android aplikacijama osobama koje imaju problema sa vidom. Vrednost projekta je svakako veća od novca koji dobijamo od Evropske unije, a 85 odsto vrednosti projekta iznosi 350.000 evra, a preostalih 15 odsto obezbeđuju partneri. Grad Sombor je imao vrlo jasan pristup i 15 odsto je obezbedio aplicirajući na sredstva AP Vojvodine kod Ministarstva finansija. To znači da građane Sombora ovaj projekat neće koštati ništa. Ovo je jedini projekat koji je odobren u domenu turizma i koji je prilagođen osobama sa posebnim potrebama - ispričao je Bošnjak. Istraživač, saradnik, Instituta ekonomskih nauka, Petar Mitić je u svom obraćanju naglasio da je ovo jedan od retkih projekata u Srbiji čija su ciljna grupa osobe sa posebnim potrebama.
@ Uto, 19.12.2017. 07:30
bojana orsić društvo dušanka golubović grad sombor gradonačelnica insitut ekonomskih nauka jugoslav vesić mr mihael plac opština erdut petar milić prof. dr saša bošnjak proširenje turističke ponude prilagođene slepim i slabovidim osobama – visitus slepi i slabovidi sombor
Prethodna vest Sledeća vest